Top 10 stvari, ki jih lahko počnete v Izoli

Top 10 stvari, ki jih lahko počnete v Izoli

Izola je majhno mestece na slovenski obali. Do 19. stoletja je bila Izola otok in od tod izhaja tudi njeno ime. Domačini so zelo povezani z morjem, ribarjenje pa je še vedno ena izmed njihovih glavnih aktivnosti.

1. Zakaj je Izola zanimiva

Izola je staro ribiško mesto s čudovitim starim mestnim jedrom. Ponuja več različnih plaž, tako da lahko izberete sebi najljubšo. Čez dan se lahko v Izoli posladkate z odličnim sladoledom, ob večerih pa si privoščite vino ali koktejl v enem izmed mnogih barov. 

2. Kje parkiramo v Izoli

Parkirišč za turiste v Izoli je več. Priporočamo vam, da si pred obiskom Izole prenesete aplikacijo EasyPark, s katero lahko plačate večino parkirišč v mestu. 
-    Parkirišče Lonka se nahaja v bližini plaže Svetilnik in marine v Izoli. Prva ura parkiranja je zastonj, vsaka naslednja ura pa stane 2,00 EUR. 
-    Parkirišče Pošta je dobro izhodišče za raziskovanje starega mestnega jedra, saj se nahaja v centru mesta. Do 60 min stane parkiranje 0,50 EUR, vsaka nadaljnja ura parkiranja pa 1,00 EUR. Možno je tudi 24-urno parkiranje ali parkiranje čez noč. 
-    Parkirišče pod Belvederjem se nahaja pri plaži San Simon. Ena ura parkiranja stane 1,00 EUR, celodnevno parkiranje pa 6,00 EUR.
-    Parkirišče Veliki trg je majhno parkirišče poleg plaže Svetilnik. Ena ura parkiranja stane 2,50 EUR.
-    Parkirišče Zdravstveni dom lahko najdete blizu centra Izole, parkiranje tam pa stane od 0,20 do 1,00 EUR na uro, odvisno od časa parkiranja. Na tem parkirišču lahko avto pustite tudi čez noč. 
-    Parkirišče Argo se nahaja pri marini, približno na polovici med plažo San Simone in plažo Svetilnik. Ena ura parkiranja stane 1,00 EUR, celodnevno parkiranje pa 6,00 EUR. 
Več informacij glede parkirišč in parkiranja lahko najdete TUKAJ.

3. Kje prespati

V Izoli imate veliko različnih možnosti prenočišča: domačini ponujajo sobe in apartmaje, prespite pa lahko tudi v hotelih. Možnosti prenočišč smo za vas uredili glede na ponudbo in ceno. 
-    Najcenejše: preverite ponudbo Hostla Alieti, ki ponuja postelje v skupni spalnici z uporabo kopalnice in kuhinje, in se nahaja v starem mestnem jedru Izole. 
-    Najboljše za vaš denar: Apartments & Rooms Busija ponuja prenočevanje v dvoposteljnih sobah ali apartmajih za tri do pet oseb. Apartmaji so na novo opremljeni in se nahajajo v večstanovanjski hiši, od plaže oddaljeni le 10 minut hoje. 
-    Najbolj urejeno: Apartment Izola Mia je na novo opremljen in urejen apartma za 4 osebe, ki se nahaja v bližini zdravstvenega doma v Izoli. Če bi raje prenočili v hotelu, preverite ponudbo Hotela Marina, Belvedere Resort Hotels ali Hotela Haliaetum v resortu San Simon. 

4. Kaj početi

Izola s svojimi plažami ponuja mnogo vodne zabave, obenem pa staro mestno jedro vabi, da ga raziščete. Privoščite si pristne in okusne morske jedi, ob večerih pa kozarec lokalnega vina. Tukaj lahko najdete seznam 10 najboljših aktivnosti v Izoli. 

1. Kopanje in vodne radosti

Kljub temu, da je slovenska obala dolga le 46 kilometrov, lahko v Izoli najdete različne plaže, med katerimi lahko izberete vam najljubšo. 
-    Simonov zaliv (San Simon) ponuja zabavo in aktivno preživljanje prostega časa. Nahaja se v bližini hotela Belvedere, na plaži pa so tobogani za otroke, igrišča za odbojko in bari. Za zabavo lahko najamete tudi pedolino. Do Simonovega zaliva priporočamo tudi sprehod zvečer ali zjutraj, da uživate v čudovitem sončnem vzhodu ali zahodu. 
-    Plaža Bele skale se nahaja na približno polovici poti med Izolo in Strunjanom, do nje pa lahko dostopate s katerega koli obalnega mesta. Do nje se lahko zapeljete tudi z najetim čolnom ali ladjico. 
-    Do plaže Svetilnik vas vodi le kratek sprehod iz starega mestnega jedra Izole. Na plaži Svetilnik lahko prostor za brisačo najdete tudi v senci borovcev, zvečer pa s koktejlom v roki občudujete veličasten sončni zahod. 
-    Plaža za gibalno ovirane in slepe se nahaja le nekoliko naprej od plaže Svetilnik. Zraven plaže je na voljo še bazen za gibalno ovirane in bar. V bližini plaže je tudi parkirišče. 
-    Pasja plaža v Izoli je edina pasja plaža v Sloveniji. Najdete jo lahko ob nekdanji tovarni Delamaris, na plaži pa je postavljena tudi pipa s svežo vodo in pergola za senco. 
-    Plaža Delfin se nahaja v bližini hotela Delfin, približno na polovici med plažo Svetilnik in San Simon. Na betonski plaži je samopostrežni bar s sladoledom, igrišča za odbojko in parkirišče za avtodome. 

2. Splezaj na zvonik za razgled

Pri cerkvi sv. Mavra v starem mestnem jedru stoji zvonik, ki je manjši, ampak podoben zvoniku v Benetkah. Zgrajen je bil v 16. stoletju, od leta 2018 je odprt za javnost. Splezajte na zvonik, saj se lahko z njega razgledate nad čudovito Izolo. 

3. Z otroci obišči muzej Izolana

Izolana je Hiša morja, ki priča o pomorski dediščini Izole. Preko dokumentarnih fotografij v Izolani se lahko spoznate z zanimivo preteklostjo Izole, tesno povezano z njeno obmorsko lego. Otroci se z zgodovino Izole spoznajo skozi lov na skriti zaklad, s premagovanjem izzivov, reševanjem ugank in ustvarjalno delavnico na koncu ogleda.

4. Privošči si sveže ribe in kozarec lokalnega vina

V Izoli lahko najdete veliko pristnih restavracij, ki ponujajo najboljšo lokalno hrano. Preverite ponudbo restavracije Bujol, majhne lokalne restavracije s svežimi morskimi jedmi. Blizu restavracije Bujol se nahaja še restavracija Marina, ki je nekoliko dražja in tako primerna za posebne priložnosti. Ob krožniku svežih rib in drugih morskih jedi pa si privoščite še kozarec lokalnega rdečega vina Refošk ali belega vina Malvazija. 

5. Arheološki park Simonov zaliv in Haliaetum

Arheološki park Simonov zaliv Haliaetum je antično rimsko pristanišče z obrežno naselbino, katere ostanki se nahajajo v Simonovem zalivu. Najdragocenejši del arheološkega parka sta dva rimska mozaika. Za ljubitelje potapljanja je v parku pripravljen poseben program podvodnih ogledov, saj je bilo pomemben del rimske dediščine pristanišče, ki je danes vidno pod gladino. 

6. Obišči cerkev svetega Mavra

Župnijska cerkev sv. Mavra se nahaja na najvišji točki nekdanjega otoka in na severnem robu mestnega jedra. Zgodnja srednjeveška cerkev, ki je stala na mestu današnje, je bila najverjetneje zgrajena v 14. stoletju. Legenda, ki opisuje Genovežanski napad na Izolo, pripoveduje, kako so Izolani ob napadu zaprosili za pomoč mestnega zavetnika svetega Mavra. Ta je na pomoč poslal belo golobico, ki jih je speljala daleč od otoka na odprto morje. Golobica je nato pristala na zvoniku cerkve sv. Mavra z oljčno vejico v kljunu, ki je postala simbol miru. Golobica je danes z oljčno vejico upodobljena tudi na izolskem grbu. 

7. Rekreiraj se na Paranzani

Parenzana je rekreacijska pot, ki povezuje slovenska obalna mesta in je urejena za pohodnike ter kolesarje. Iz Izole pot po parenzani vodi vse do Portoroža. Rekreacijska pot je asfaltirana vse do Hrvaške, upoštevajte pa tudi, da je na poti nekaj vzponov. Pot v eno smer peš traja približno 2 uri. 

8. Pojdi na izlet z ladjico

Izola je tesno povezana z morjem, kar lahko izkusite tudi na izletu z ladjico. Odločite se lahko za nekaj-urni izlet, ali pa rezervirate celodnevni zasebni izlet s postanki in pikniki s pristnimi morskimi jedmi. Za več informacij lahko kontaktirate ponudnike izletov po morju, npr. ZLATOPERKA  ali SOLINARKO

9. Sprehodi se ob morju do Kopra

Za vse, ki si želite aktivnih počitnic,  iz Izole do Kopra vodi na novo urejena pot ob morju, primerna za pohodnike, kolesarje in rolarje. Pot je popolnoma nezahtevna, peš pa vam bo vzela približno 1 uro v eno smer. Če se na sprehod ali tek odpravite zjutraj ali zvečer, boste ob rekreaciji uživali še v čudovitem pogledu na sončni vzhod ali sončni zahod. 

10. Pojdi na dnevni izlet

Izola je odlična lokacija, s katere se lahko odpravite na nepozaben dnevni izlet. Oglejte si bližnja obalna mesta, npr. Koper, Portorož ali Piran, ali pa se odločite za raziskovanje slovenske Istre ali Krasa . 

Podobne objave

Top 10 posebnih nastanitev v Sloveniji, ki se jih izplača obiskati

V Sloveniji boste našli kar nekaj edinstvenih nastanitev, veliko se jih nahaja prav sredi neokrnjene narave. Še posebej popularen je glamping – udobno in moderno kampiranje v naravi. Poleg tega pa se lahko nastanite v vinskih sodih, v satovju ali v čokoladni vasi.

10 manj znanih stvari, ki jih lahko počnete na slovenski obali in v Istri

Slovensko morje je skriti biser, ki med domačini pogosto ostaja neopazen. Prav tako skrita ostaja okolica slovenske obale, ki je majhna, ampak izredno bogata. Slovenska Istra predstavlja le majhen del istrskega polotoka in vendar je vseeno pogosto ne poznamo dovolj.

Izposoja koles na obali - rentanje električnih koles v Piranu, Portorožu, Izoli in Kopru

Glede na to, da je Slovenske obale le nekaj manj kot 50 km, jo Slovenci že kar dobro poznamo. Zato je raziskovanje tega dela države s kolesom po mnogih kolesarskih poteh nekaj novega in posebnega. Popolna izbira za aktivne počitnice in spoznavanje Obale z drugega zornega kota.

Kaj početi na morju, ko dežuje - top 10 aktivnosti na primorskem, ko dežuje

Na morje gremo, ker se veselimo vodnih radosti, toplih poletnih večerov, sprostitve in oddiha. Zraven nepozabnih morskih radosti pa slovenska obala ponuja tudi druge zabavne aktivnosti v notranjih prostorih.

Seznam nastanitev na turistične bone 2021– Kje iskati apartmaje, ki sprejemajo vavčerje?

To so spletne strani kjer lahko poiščete nastanitve na turistične bone.

10 dnevnih izletov iz Maribora

Maribor je odlična lokacija za raziskovanje severovzhodne Slovenije. Ne zgrešite velenjskega rudnika, čudovitih turističnih kmetij, bližnjih jezer in nepozabnih vinskih doživetij. Tukaj je seznam 10 najboljših izletov, ki bodo popestrili vaše počitnice v Mariboru.

Aktivnosti Portorož - 10 stvari, ki jih lahko počnete v Portorožu

V Portorožu lahko doživite več kot le sproščujoč oddih na plaži, ponuja namreč vrsto različnih aktivnosti in dogodkov, izmed katerih boste zagotovo našli svojega najljubšega. Odkrijte čudovito mestece na slovenski obali, ki ponuja zabavo, gibanje, kulturno udejstvovanje in ultimativno sprostitev!

Turistični boni: kako in kje koristim turistične bone 2020

Kako rezerviram nastanitev, da dobim turistične bone? Turistični boni so ukrep, ki ga je vlada sprejela za pomoč turistični panogi pri blaženju ukrepov za omilitev in odpravo posledic epidemije koronavirusa. V članku najdete nekaj pomembnih informacij o turističnih bonih.

Sicilija sofinancira 50% letalskih vozovnic poleti 2020 - kako in kdaj lahko to koristite?

Sicilska vlada se bo poleti 2020 sofinancirala letalske karte in nastanitve za turiste. Z ukrepom želijo spodbuditi sicilski turizem, ki je bil zelo prizadet zaradi koronavirusa. Kontaktirali smo tamkajšnjo turistično organizacijo. Več informacij najdete v članku.

10 zabavnih in najboljših poletnih aktivnosti v Sloveniji na prostem

Predvsem to poletje se nam bo lahko hitro zazdelo, da nam je zmanjkalo stvari, ki jih lahko v tako vročih dneh počnemo. Poleg pohodništva in plavanja v morju, si lahko poleti krajšate čas z naslednjimi desetimi najbolj zabavnimi aktivnostmi, ki so posejane po vseh koncih Slovenije.

10 nasvetov kako poceni preživeti počitnice v Sloveniji – ideje kako prišparati na počitnicah

Covid-19 je marsikje globoko posegel v družinske finance in v skoraj vsakem gospodinjstvu bomo to poletje bolj natančno preračunavali kaj in kam si sploh lahko privoščimo. Poleg financ pa bomo imeli omejitve tudi glede destinacij in seveda nas občutek varnosti v nekem kraju. Rešitev je Slovenija!

Top 10 idej kaj početi v samoizolaciji doma in kako na popotniški način pričakati konec pandemije

Samoizolacija je verjetno za vse izziv, še posebej, če radi pohajate na okoli, se družite s prijatelji in potujete. A popotniški smo lahko tudi od doma. Predstavljamo vam nekaj idej, kaj 'popotniškega' lahko počnete v doma.

Top 10 idej za izlet po Sloveniji za zimske počitnice

Zimske počitnice so pred vrati in če tudi vi še nimate planov si lahko preberete nekaj idej za super izlete po Sloveniji.

Oman: program potovanja - 8 dni

Preberite program potovanja po prečudovitem Omanu. Oman je arabska država, ki ponuja umirjen oddih na morju, avanturistične soteske in nepozabne izkušnje v puščavi.

Vietnam: program potovanja – 13 dni

Poglej kaj lahko počneš na potovanju v Vietnamu. Mi smo se po Vietnamu potepali 13 dni. Med drugim smo videli plavajočo tržnico, veliko opic in podzemne rove iz vietnamske vojne.

Sicilija: program potovanja - 5 dni

Sicilija je največji in najbolj poseljen otok na Sredozemskem morju. Mnogi ne vedo, da je po površini in številu prebivalcev večja od Slovenije. Med tem ko slovenija meri dobrih 20.000, meri Sicilija več kot 25.000 kvadratnih kilometrov. Na Sicilijo smo se odpravili za podaljšan vikend...

Top 7 eksotičnih lokacij za prave popotnike

Raj za popotnike ni vedno peščena plaža, palme, prav tako pa niso vedno destinacije daleč stran od nas. Tokrat za vas sestavili seznam najbolj eksotičnih destinacij za prave popotnike, kjer boste našli vse od sanjskih življenjskih destinacij pa vse do najbolj scenskih razgledov in doživetij.

Dubaj: program potovanja - 6 dni

Dubaj je eden izmed sedmih emiratov države Združeni Arabski Emirati, hkrati pa se enkao imenuje tudi njegovo glavno mesto. V Dubaju smo se mudili februarja 2019. Mesto nas je navdušilo, saj je zelo moderno z zelo visokimi stolpnicami. V nadaljevanju si lahko preberete program našega potovanja.

Japonska: program potovanja - 11 dni

Japonska je prečudovita država, ki nas je od vseh destinacij najbolj presenetila, saj je zelo razvita in hkrati zelo drugačna od zahodnega sveta. Do sedaj smo obiskali manj razvite države in nas razlike niso toliko presenetile. Japonska pa je s svojo razvitostjo poskrbela za pravi kulturni šok.

Maroko: program 8-dnevnega potovanja

V Maroko smo se odpravili februarja 2019. Za raziskovanje te afriške obalne države smo si vzeli 8 dni, ki smo jih na polno izkoristili. Spodaj si lahko pogledate, kje vse smo bili in kaj smo videli. Med drugim smo po Sahari jahali kamele, spali v šotoru sredi puščave, obiskali Marrakesh in Fez.

Dubaj: nasveti za potovanje

Dubaj je hitro rastoče in največje mesto v Združenih arabskih Emiratih (ZAE). Dubaj se nahaja na arabskem polotoku in je nastalo v puščavi. Temu primerno ima veliko sonca vse leto in le malo dežja, kar je pripomoglo k temu, da je danes zelo popularna destinacija.

Oddih na morju ali sneg v Izoli

Včasih nas vreme res preseneti, a to ni nujno slabo! Čeprav je bil cilj oddiha v Izoli pobegniti pred snegom, je sprehod po zasneženi obali vreden malo potrpljenja. Da ne dolgovezimo, slika pove več kot 1000 besed.

Top 5 destinacij za ljubitelje piva

Tudi vi spadate med ljubitelje piva in potovanj in izletov? Si po dolgem dnevu ogledov in hoje najprej zaželite pivo? V kolikor je vaš odgovor da, bo ta blog ojava kot nalašč za vas. Poiskali smo pet najboljših ter tradicionalnih destinacij, ki so raj za ljubitelje piva.

Ko Phi Phi - enodnevni izlet s čolnom

Izlet na sosednje otoke pri Ko Phi Phi-ju je zagotovo nekaj kar morate storiti ob obisku Tajske. Izlet smo rezervirali kar ob prihodu na otok Ko Phi Phi. Na izletu smo videli štiri najbolj popularne stvari: Opice, potapljanje in opazovanje rib, Maya Bay ter sončni zahod.

Tajska: program potovanja - 18 dni

Odpravite se na Tajsko in ustvarite nepozabne spomine iz potovanja. Preberite načrt potovanja, ki vam bo pomagal pri planiranju nepozabnih počitnic na Tajsko.

5 idej za romantičen pobeg na valentinovo

Približuje se najbolj romantičen dan v letu – Valentinovo. Dan s katerim želimo presenetiti svojega najdražjega oziroma najdražjo, se odmakniti od vsakdana ter znova vzpostaviti edinstveno vez. In kaj bi lahko bil boljši način praznovanja, kot romantični pobeg v oddaljen sanjski kraj?

Carpooling ali sopotništvo

Carpooling ali v slovenščini souporaba avtomobilov, sopotništvo oziroma skupen prevoz vsaj dveh potnikov je po svetu že zelo utečen sistem skupne vožnje od točke A do točke B z deljenjem stroškov prevoza.

12 zanimivih dejstev o Mongoliji, ki jih niste vedeli

Potovanje v Mongolijo je bilo verjetno eno bolj eksotičnih potovanj do sedaj in še danes z zanosom pripovedujemo o vsem kar smo videli. V Mongolijo smo se odpravili jeseni, ko je sozona zaključena in turistični kampi zaprejo svoja vrata. Ttako, nam je preostalo le bivanje pri domačinih v šotorih.

Božični sejem v Budimpešti - program dvodnevnega izleta

Vsako leto se potrudimo obiskati vsaj en božični sejem in tudi letos ni bila izjema. Decembra smo se odpravili v Budimšeto, ki je v tem času še posebej čarobna. Budimpešta v času božiča je romantična, skrivnostna in veličastna.

TOP 5 eksotičnih smučišč po svetu

Smučanje pogosto povežemo z mrazom in zasneženimi strminami, bolj poredko pa se spomnimo, da smučanje v Afriki ali na delujočih vulkanih ni več tako izven našega dosega. V kolikor želite popestriti dogajanje na vašem naslednjem dopustu smo za vas pripravili seznam eksotičnih smučišč po svetu.

TOP 9 novoletnih ognjemetov

Težko pričakovano odštevanje do novega leta se počasi začenja, s tem pa tudi zadnja načrtovanja kje preživeti najdaljšo noč v letu. V kolikor se tudi vi odločate med last minute ponudbami, smo za vas pripravili seznam najlepših ognjemetov po svetu, ki bodo morda olajšali vašo odločitev.

11 najlepših božičnih sejmov v naši bližini

Z začetkom decembra so najlepša mesta Evrope zasvetila v soju prazničnih luči, kar oznanja začetek praznične sezone ter božičnih sejmov. Na trge so se naselile lesene koče, kjer nam prodajalci postrežejo sezonske piškote in pecivo ter kuhano vino, skupaj pa pričarajo nepozabno božično vzdušje

TOP 11 stvari, ki jih lahko počnete v Miamiju

Če se odpravljate v Miami, je vaš cilj verjetno sproščeno poležavanje na plaži, če pa vam slučajno rata dolgčas, tako kot nam, vam predstavljamo nekaj zanimivih aktivnosti v Miamiju. Večino znamenitosti smo videli kar z 'hop-on, hop-off' avtobusom Big Bus.

London: primer 3-dnevnega potovanja

London je mesto, kjer bodo ljubitelji piva in tračev o britanski kraljevi družini zagotovo prišli na svoj račun. Mi smo bili v Londonu avgusta 2016, kot vmesni postanek, pred našim potovanjem po Irski. Čeprav smo bili v Londonu slabe tri dni, smo si veliko ogledali.

TOP 10 destinacij za zimski pobeg v tople kraje

Če zima ni vaš najljubši čas in bi pred snegom najraje zbežali je ta članek kot nalašč za vas. Predstavljamo vam top 9 lokacij, ki vam omogočajo pobeg pred zimo.

Malta: program potovanja - 5 dni

Malta je čudovita otoška država, ki je tako majhna, da si v kratkem času lahko ogledaš vse znamenitosti. Na Malti smo končali 'po nesreči' saj smo dobili letalske karte iz Benetk za samo 20 EUR. Sicer smo let na Malto zamudili in je tako skupek kart prišel 110 EUR, a smo se na koncu imeli super.

TOP 13 znamenitosti v Črni gori

Črna gora je lepa država, ki očara marsikaterega tujca, a nam je 'preblizu' in jo pogosto izpustimo iz naših potovanj, z izjemo Budve ali Kotorja v sklopu Balkan tripa. Roko na srce, če ne bi bil osrednji razlog obisk priijateljev, je tudi mi ne bi dali na seznam potovanj. In smo veseli, da smo jo.

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih →