10 dnevnih izletov iz Maribora

10 dnevnih izletov iz Maribora

Maribor je odlična lokacija za raziskovanje severovzhodne Slovenije. Ne zgrešite velenjskega rudnika, čudovitih turističnih kmetij, bližnjih jezer in nepozabnih vinskih doživetij. Tukaj je seznam 10 najboljših izletov, ki bodo popestrili vaše počitnice v Mariboru. 

1. Pojdite na degustacijo vina

Maribor je glavno mesto Štajerske, ki je zelo vinorodno in znano po odličnem vinu. Prav zato nikakor ne smete zamuditi pravega vinskega doživetja. V okolici Maribora je veliko vinarn, izbirate lahko tudi med vinarno Doppler ali Horvat, kjer lahko ob okušanju lokalnih vin preživite in med vinogradi tudi cel dan. 
Parkirate lahko kar pri vinarni, parkirišče je zastonj za goste.  

2. Oglejte si Celje 

Celje je bilo zgodovinsko zelo pomembno za Slovenijo, od Maribora pa je oddaljen le 30 minut vožnje. Celje ima veličasten grad, ki se dviga nad mestom in je še posebej slaven zaradi celjskih grofov, ki so imeli v svojih časih na ozemlju Evrope zelo pomembno vlogo. Danes Celje ponuja umirjen sprehod po lepo ohranjenem starem mestnem jedru in mnoge druge aktivnosti, primerne za posameznike, pare ali družine. 
V centru mesta je na voljo kar nekaj parkirišč ob glavnih ulicah. V modri coni lahko parkirate do največ dve uri, zato vam priporočamo, da poiščete parkirišče v parkirni hiši Glazija, kjer staneta dve uri 1,80 EUR, lahko pa tam parkirate avto tudi dlje. Avto lahko čez dan pustite tudi v parkirni hiši Celeiapark na Aškerčevi cesti, kjer stane parkiranje med 0,20 do 0,50 EUR na uro.  

1. Oglejte si Celjski grad.

V preteklosti so na romantičnem in nekoliko srhljivem gradu živeli grofje Celjski, ki so bili v Evropi zelo cenjena družina, danes pa je grad služi turističnemu informacijskemu centru, na dvorišču pa si lahko privoščite tudi skodelico kave. 

2. Zabavajte se v pustolovskem parku Celjska koča

Zabavajte se v pustolovskem parku Celjska koča, ki ponuja zabavno dogodivščino vsem starostnim skupinam. 

3. Sprehodite se po starem mestnem jedru

Sprehodite se po starem mestnem jedru do glavnega trga in si oglejte Knežji dvor, ki je bil dom grofom in princesam Celjskim med 14. in 15. stoletjem.  

3. Lovrenška jezera 

Odpeljite se do Rogle, do katere vožnja iz Maribora traja slabo uro. Od tam se lahko po urejeni gozdi poti peš odpravite do Lovrenških jezer. Pot po lesenih brveh vas bo privedla do osrčja barja, na katerem je več majhnih jezerc. Sprehodite se še do lesenega razglednega stolpa, ki poskrbi za prostran razgled na jezera. Za krožno pot od Rogle do Lovrenških jezer in nazaj boste potrebovali približno 3 ure. 
Parkirate lahko kar na Rogli, pri Hotelu Natura, parkirišče je odprto ves dan in je zastonj. 

4. Obiščite pustni karneval na Ptuju

Če se v Mariboru ali na Štajerskem znajdete februarja, je velika možnost, da lahko ujamete tradicionalno pustno praznovanje na Ptuju. Kljub temu, da so pustne povorke organizirane v mnogih mestih po Sloveniji, ima Ptuj največjo pustno povorko, ki je zares nekaj posebnega. Na Ptuju pust praznujejo več dni, praznik pa obeležijo s koncerti in tradicionalnimi maskami kurenta. Je pa sicer Ptuj najstarejše mesto v Sloveniji, v katerem si lahko ogledate mnoge kulturno-zgodovinske spomenike, in tudi zaradi tega vreden obiska kateregakoli časa v letu. 
Na Ptuju lahko čez dan parkirate na Dravski ulici, Volkmejerjevi cesti ali Zadružnem trgu, kjer lahko parkirišče plačate z aplikacijo EasyPark, na Raičevi ulici pa boste našli zastonj parkirišče. 

1. Sprehodite se okoli Ptujskega jezera

Pot okoli jezera je primerna tudi za tek, ob gibanju pa lahko opazujete tudi ptice, ki gnezdijo na obali jezera. 

2. Sprostite se v Termah Ptuj

Terme z vodnim parkom ponujajo celodnevno zabavo za vso družino, ali za pare, ki se želijo sprostiti v wellness centru in si privoščiti masažo ali savno.

3. Povzpnite se na Ptujski grad

Ptujski grad ponuja čudovit razgled na starodavno mesto in veliko jezero. V gradu je danes muzej, kjer je razstavljenih največ glasbenih instrumentov iz cele Slovenije. 

5. Najdite srce med vinogradi

Zelo popularen izlet med Mariborčani je tudi izlet v bližnjo Kungoto, od centra Maribora oddaljeno le kakih 30 minut. Cesta se vije skozi vinograde na hribu in oblikuje obliko srca. Nekoliko nad cesto se nahaja turistična kmetija Dreisiebner, kjer si lahko privoščite kozarec lokalno pridelanega vina in uživate v razgledu. 
Parkirate lahko pri turistični kmetiji Dreisiebner, kjer lahko poskusite vrhunsko lokalno vino ali domače jedi. 

6. Pohod na Mariborsko Pohorje

Mariborsko Pohorje je skupaj z Arehom največje zimsko središče v Sloveniji, ki ponuja več kot 40 km smučarskih prog. Premore več kot 20 žicnic, med katerimi najbolj znana je gondola Pohorska vzpenjača. Če Maribor obiskujete v poletnem času, se lahko kljub temu podate na Pohorje, nanj vodi čudovita peš pot mimo Trikotne Jase. Na Pohorje lahko v toplejših mesecih pridete tudi s Pohorsko vzpenjačo, ki ponuja čudovite razglede na štajersko prestolnico.
Brezplačno parkirišče se nahaja v neposredni bližini Pohorske vzpenjače, ki je tudi izhodiščna točka za pohod na Pohorje. 

7. Obiščite terme Moravske toplice 

Le 50 minut vožnje iz Maribora potrebujete do Moravskih toplic, kjer lahko izbirate med različnimi wellness ponudbami in se zabavate v zunanjem vodnem parku. Terme se nahajajo v prekmurski regiji, tako da lahko ta dan izrabite tudi za raziskovanje barvite narave v okolici term, ali pa poskusite pristne lokalne okuse. Prekmurje ponuja še več termalnih oddihov, zagotovo boste našli pravega za vas. 
Moravske toplice imajo lastno parkirišče, ki je brezplačno za obiskovalce termalnih bazenov. 

8. Oglejte si Ljubljano 

Do Ljubljane potrebujete iz Maribora le slabo uro in pol vožnje. Ljubljana je odlična destinacija za enodnevni izlet z Maribora, saj ponuja veliko različnih aktivnosti. Čudovit dan lahko preživite v centru Ljubljane, kjer se lahko družite v kavarnah in barih ob nabrežju Ljubljanice ali pa se spočijete v Tivoli parku. 
V neposredni bližini centra Ljubljane lahko najdete več mestnih plačljivih parkirišč, med drugim parkirišče pri Tivoliju, parkirišče pri železniški postaji, ali v mestni hiši pod parkom Zvezda.
Cenejša parkirišča so nekoliko oddaljena od centra mesta, označena so z P+R (npr. na Dolgem mostu), od tam pa se lahko v Ljubljano odpravite z avtobusom. Če pa boste Ljubljano obiskali v soboto po 15. uri popoldne ali v nedeljo, boste lažje našli tudi brezplačno parkirišče v središču mesta. 

1. Z ladjico se popeljite po Ljubljanici

Z ladjico se popeljite po Ljubljanici, ki ponuja odličen pogled na umetniško arhitekturo Jožeta Plečnika kot je Tromostovje. Izberete lahko med različnimi ladjicami – od modernih steklenih do bolj tradicionalnih ladjic iz lesa. 

2. Sprehodite se do Ljubljanskega gradu

Sprehodite se do Ljubljanskega gradu, ki ponuja dih jemajoč pogled na mesto. Če želite, se lahko na vrh gradu zapeljete tudi z vzpenjačo. Ljubljanski grad je bil zgrajen pred več kot 900 leti, ampak se je od takrat zelo spremenil. 

3. Sprehodite se po centru Ljubljane.

Ne izpustite Zmajskega mostu, Tromostovja, Kongresnega parka, Prešernovega trga, Narodne galerije ter Narodne in univerzitetne knjižnice. Za popoln zaključek dneva si privoščite pijačo na Nebotičniku, iz katerega se razteza edinstven razgled na Ljubljano. 

9. Velenje 

Do Velenja potrebujete iz Maribora le nekoliko manj kot eno uro vožnje. Velenje je obdano s prostranimi zelenimi gozdovi, mestno jedro pa ponuja raznovrstne aktivnosti za vsak okus. Izlet v Velenje ponuja čudovito izkušnjo za pare, družine in otroke. Sladkosnedi se lahko v Velenju posladkate z odlično ročno oblikovano čokolado v čokoladnici Lucifer. 
Parkirate lahko v mestnem jedru, na parkirnih mestih v modri coni, ki stane 0,60 EUR/uro. Plačljivo je tudi parkirišče v garažnih hišah, npr. v Garažni hiši Gorica in garažni hiši Mercator (0,30 EUR/uro). Plačate lahko na parkomatu. 

1. Obiščite Rudnik Velenje

Obiščite Rudnik Velenje, ki ponuja nepozabno podzemno izkušnjo. Spoznajte življenje rudarjev danes in v preteklosti. Rudnik boste obiskali v rudarskih oblačilih, s čelado in rudarsko malico v žepu. 

2. Sprostite se na velenjski plaži ob jezeru.

Ob jezeru je na voljo veliko zabavnih in športnih aktivnostih, v bližnjih restavracijah ali barih pa lahko potešite svojo lakoto ali žejo. 

3. Povzpnite se na Grad Velenje.

Grad ima podobo kot iz pravljice, saj je bil zgrajen v 13. stoletju. Ko pridete na grad, se sprehodite do dvorišča in si predstavljate, kako je v milini in spokojnosti obdajalo grad 700 let nazaj. 

10. Turistične kmetije 

Mnogo turističnih kmetij, ki se nahajajo v neposredni bližini Maribora, vas kar vabi, da jih obiščete. Na turistični kmetiji Raj v severnovzhodnem delu Slovenije se lahko na primer igrate z domačimi živalmi ali poskusite domači sir. Turistična kmetija Protner pa ponuja najboljša štajerska vina in pristno lokalno pridelano hrano.
Parkirate lahko na parkirišču pred turistično kmetijo, ki je rezervirano za goste. 

Podobne objave

Top 10 posebnih nastanitev v Sloveniji, ki se jih izplača obiskati

V Sloveniji boste našli kar nekaj edinstvenih nastanitev, veliko se jih nahaja prav sredi neokrnjene narave. Še posebej popularen je glamping – udobno in moderno kampiranje v naravi. Poleg tega pa se lahko nastanite v vinskih sodih, v satovju ali v čokoladni vasi.

10 manj znanih stvari, ki jih lahko počnete na slovenski obali in v Istri

Slovensko morje je skriti biser, ki med domačini pogosto ostaja neopazen. Prav tako skrita ostaja okolica slovenske obale, ki je majhna, ampak izredno bogata. Slovenska Istra predstavlja le majhen del istrskega polotoka in vendar je vseeno pogosto ne poznamo dovolj.

Izposoja koles na obali - rentanje električnih koles v Piranu, Portorožu, Izoli in Kopru

Glede na to, da je Slovenske obale le nekaj manj kot 50 km, jo Slovenci že kar dobro poznamo. Zato je raziskovanje tega dela države s kolesom po mnogih kolesarskih poteh nekaj novega in posebnega. Popolna izbira za aktivne počitnice in spoznavanje Obale z drugega zornega kota.

Kaj početi na morju, ko dežuje - top 10 aktivnosti na primorskem, ko dežuje

Na morje gremo, ker se veselimo vodnih radosti, toplih poletnih večerov, sprostitve in oddiha. Zraven nepozabnih morskih radosti pa slovenska obala ponuja tudi druge zabavne aktivnosti v notranjih prostorih.

Seznam nastanitev na turistične bone 2021– Kje iskati apartmaje, ki sprejemajo vavčerje?

To so spletne strani kjer lahko poiščete nastanitve na turistične bone.

Top 10 stvari, ki jih lahko počnete v Izoli

Izola je majhno mestece na slovenski obali. Do 19. stoletja je bila Izola otok in od tod izhaja tudi njeno ime. Domačini so zelo povezani z morjem, ribarjenje pa je še vedno ena izmed njihovih glavnih aktivnosti.

Aktivnosti Portorož - 10 stvari, ki jih lahko počnete v Portorožu

V Portorožu lahko doživite več kot le sproščujoč oddih na plaži, ponuja namreč vrsto različnih aktivnosti in dogodkov, izmed katerih boste zagotovo našli svojega najljubšega. Odkrijte čudovito mestece na slovenski obali, ki ponuja zabavo, gibanje, kulturno udejstvovanje in ultimativno sprostitev!

Turistični boni: kako in kje koristim turistične bone 2020

Kako rezerviram nastanitev, da dobim turistične bone? Turistični boni so ukrep, ki ga je vlada sprejela za pomoč turistični panogi pri blaženju ukrepov za omilitev in odpravo posledic epidemije koronavirusa. V članku najdete nekaj pomembnih informacij o turističnih bonih.

Sicilija sofinancira 50% letalskih vozovnic poleti 2020 - kako in kdaj lahko to koristite?

Sicilska vlada se bo poleti 2020 sofinancirala letalske karte in nastanitve za turiste. Z ukrepom želijo spodbuditi sicilski turizem, ki je bil zelo prizadet zaradi koronavirusa. Kontaktirali smo tamkajšnjo turistično organizacijo. Več informacij najdete v članku.

10 zabavnih in najboljših poletnih aktivnosti v Sloveniji na prostem

Predvsem to poletje se nam bo lahko hitro zazdelo, da nam je zmanjkalo stvari, ki jih lahko v tako vročih dneh počnemo. Poleg pohodništva in plavanja v morju, si lahko poleti krajšate čas z naslednjimi desetimi najbolj zabavnimi aktivnostmi, ki so posejane po vseh koncih Slovenije.

10 nasvetov kako poceni preživeti počitnice v Sloveniji – ideje kako prišparati na počitnicah

Covid-19 je marsikje globoko posegel v družinske finance in v skoraj vsakem gospodinjstvu bomo to poletje bolj natančno preračunavali kaj in kam si sploh lahko privoščimo. Poleg financ pa bomo imeli omejitve tudi glede destinacij in seveda nas občutek varnosti v nekem kraju. Rešitev je Slovenija!

Top 10 idej kaj početi v samoizolaciji doma in kako na popotniški način pričakati konec pandemije

Samoizolacija je verjetno za vse izziv, še posebej, če radi pohajate na okoli, se družite s prijatelji in potujete. A popotniški smo lahko tudi od doma. Predstavljamo vam nekaj idej, kaj 'popotniškega' lahko počnete v doma.

Top 10 idej za izlet po Sloveniji za zimske počitnice

Zimske počitnice so pred vrati in če tudi vi še nimate planov si lahko preberete nekaj idej za super izlete po Sloveniji.

Oman: program potovanja - 8 dni

Preberite program potovanja po prečudovitem Omanu. Oman je arabska država, ki ponuja umirjen oddih na morju, avanturistične soteske in nepozabne izkušnje v puščavi.

Vietnam: program potovanja – 13 dni

Poglej kaj lahko počneš na potovanju v Vietnamu. Mi smo se po Vietnamu potepali 13 dni. Med drugim smo videli plavajočo tržnico, veliko opic in podzemne rove iz vietnamske vojne.

Sicilija: program potovanja - 5 dni

Sicilija je največji in najbolj poseljen otok na Sredozemskem morju. Mnogi ne vedo, da je po površini in številu prebivalcev večja od Slovenije. Med tem ko slovenija meri dobrih 20.000, meri Sicilija več kot 25.000 kvadratnih kilometrov. Na Sicilijo smo se odpravili za podaljšan vikend...

Top 7 eksotičnih lokacij za prave popotnike

Raj za popotnike ni vedno peščena plaža, palme, prav tako pa niso vedno destinacije daleč stran od nas. Tokrat za vas sestavili seznam najbolj eksotičnih destinacij za prave popotnike, kjer boste našli vse od sanjskih življenjskih destinacij pa vse do najbolj scenskih razgledov in doživetij.

Dubaj: program potovanja - 6 dni

Dubaj je eden izmed sedmih emiratov države Združeni Arabski Emirati, hkrati pa se enkao imenuje tudi njegovo glavno mesto. V Dubaju smo se mudili februarja 2019. Mesto nas je navdušilo, saj je zelo moderno z zelo visokimi stolpnicami. V nadaljevanju si lahko preberete program našega potovanja.

Japonska: program potovanja - 11 dni

Japonska je prečudovita država, ki nas je od vseh destinacij najbolj presenetila, saj je zelo razvita in hkrati zelo drugačna od zahodnega sveta. Do sedaj smo obiskali manj razvite države in nas razlike niso toliko presenetile. Japonska pa je s svojo razvitostjo poskrbela za pravi kulturni šok.

Maroko: program 8-dnevnega potovanja

V Maroko smo se odpravili februarja 2019. Za raziskovanje te afriške obalne države smo si vzeli 8 dni, ki smo jih na polno izkoristili. Spodaj si lahko pogledate, kje vse smo bili in kaj smo videli. Med drugim smo po Sahari jahali kamele, spali v šotoru sredi puščave, obiskali Marrakesh in Fez.

Dubaj: nasveti za potovanje

Dubaj je hitro rastoče in največje mesto v Združenih arabskih Emiratih (ZAE). Dubaj se nahaja na arabskem polotoku in je nastalo v puščavi. Temu primerno ima veliko sonca vse leto in le malo dežja, kar je pripomoglo k temu, da je danes zelo popularna destinacija.

Oddih na morju ali sneg v Izoli

Včasih nas vreme res preseneti, a to ni nujno slabo! Čeprav je bil cilj oddiha v Izoli pobegniti pred snegom, je sprehod po zasneženi obali vreden malo potrpljenja. Da ne dolgovezimo, slika pove več kot 1000 besed.

Top 5 destinacij za ljubitelje piva

Tudi vi spadate med ljubitelje piva in potovanj in izletov? Si po dolgem dnevu ogledov in hoje najprej zaželite pivo? V kolikor je vaš odgovor da, bo ta blog ojava kot nalašč za vas. Poiskali smo pet najboljših ter tradicionalnih destinacij, ki so raj za ljubitelje piva.

Ko Phi Phi - enodnevni izlet s čolnom

Izlet na sosednje otoke pri Ko Phi Phi-ju je zagotovo nekaj kar morate storiti ob obisku Tajske. Izlet smo rezervirali kar ob prihodu na otok Ko Phi Phi. Na izletu smo videli štiri najbolj popularne stvari: Opice, potapljanje in opazovanje rib, Maya Bay ter sončni zahod.

Tajska: program potovanja - 18 dni

Odpravite se na Tajsko in ustvarite nepozabne spomine iz potovanja. Preberite načrt potovanja, ki vam bo pomagal pri planiranju nepozabnih počitnic na Tajsko.

5 idej za romantičen pobeg na valentinovo

Približuje se najbolj romantičen dan v letu – Valentinovo. Dan s katerim želimo presenetiti svojega najdražjega oziroma najdražjo, se odmakniti od vsakdana ter znova vzpostaviti edinstveno vez. In kaj bi lahko bil boljši način praznovanja, kot romantični pobeg v oddaljen sanjski kraj?

Carpooling ali sopotništvo

Carpooling ali v slovenščini souporaba avtomobilov, sopotništvo oziroma skupen prevoz vsaj dveh potnikov je po svetu že zelo utečen sistem skupne vožnje od točke A do točke B z deljenjem stroškov prevoza.

12 zanimivih dejstev o Mongoliji, ki jih niste vedeli

Potovanje v Mongolijo je bilo verjetno eno bolj eksotičnih potovanj do sedaj in še danes z zanosom pripovedujemo o vsem kar smo videli. V Mongolijo smo se odpravili jeseni, ko je sozona zaključena in turistični kampi zaprejo svoja vrata. Ttako, nam je preostalo le bivanje pri domačinih v šotorih.

Božični sejem v Budimpešti - program dvodnevnega izleta

Vsako leto se potrudimo obiskati vsaj en božični sejem in tudi letos ni bila izjema. Decembra smo se odpravili v Budimšeto, ki je v tem času še posebej čarobna. Budimpešta v času božiča je romantična, skrivnostna in veličastna.

TOP 5 eksotičnih smučišč po svetu

Smučanje pogosto povežemo z mrazom in zasneženimi strminami, bolj poredko pa se spomnimo, da smučanje v Afriki ali na delujočih vulkanih ni več tako izven našega dosega. V kolikor želite popestriti dogajanje na vašem naslednjem dopustu smo za vas pripravili seznam eksotičnih smučišč po svetu.

TOP 9 novoletnih ognjemetov

Težko pričakovano odštevanje do novega leta se počasi začenja, s tem pa tudi zadnja načrtovanja kje preživeti najdaljšo noč v letu. V kolikor se tudi vi odločate med last minute ponudbami, smo za vas pripravili seznam najlepših ognjemetov po svetu, ki bodo morda olajšali vašo odločitev.

11 najlepših božičnih sejmov v naši bližini

Z začetkom decembra so najlepša mesta Evrope zasvetila v soju prazničnih luči, kar oznanja začetek praznične sezone ter božičnih sejmov. Na trge so se naselile lesene koče, kjer nam prodajalci postrežejo sezonske piškote in pecivo ter kuhano vino, skupaj pa pričarajo nepozabno božično vzdušje

TOP 11 stvari, ki jih lahko počnete v Miamiju

Če se odpravljate v Miami, je vaš cilj verjetno sproščeno poležavanje na plaži, če pa vam slučajno rata dolgčas, tako kot nam, vam predstavljamo nekaj zanimivih aktivnosti v Miamiju. Večino znamenitosti smo videli kar z 'hop-on, hop-off' avtobusom Big Bus.

London: primer 3-dnevnega potovanja

London je mesto, kjer bodo ljubitelji piva in tračev o britanski kraljevi družini zagotovo prišli na svoj račun. Mi smo bili v Londonu avgusta 2016, kot vmesni postanek, pred našim potovanjem po Irski. Čeprav smo bili v Londonu slabe tri dni, smo si veliko ogledali.

TOP 10 destinacij za zimski pobeg v tople kraje

Če zima ni vaš najljubši čas in bi pred snegom najraje zbežali je ta članek kot nalašč za vas. Predstavljamo vam top 9 lokacij, ki vam omogočajo pobeg pred zimo.

Malta: program potovanja - 5 dni

Malta je čudovita otoška država, ki je tako majhna, da si v kratkem času lahko ogledaš vse znamenitosti. Na Malti smo končali 'po nesreči' saj smo dobili letalske karte iz Benetk za samo 20 EUR. Sicer smo let na Malto zamudili in je tako skupek kart prišel 110 EUR, a smo se na koncu imeli super.

TOP 13 znamenitosti v Črni gori

Črna gora je lepa država, ki očara marsikaterega tujca, a nam je 'preblizu' in jo pogosto izpustimo iz naših potovanj, z izjemo Budve ali Kotorja v sklopu Balkan tripa. Roko na srce, če ne bi bil osrednji razlog obisk priijateljev, je tudi mi ne bi dali na seznam potovanj. In smo veseli, da smo jo.

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih →