Turistični boni: kako in kje koristim turistične bone 2020

Turistični boni: kako in kje koristim turistične bone 2020

Turistični boni so ukrep, ki ga je vlada sprejela za pomoč turistični panogi pri blaženju ukrepov za omilitev in odpravo posledic epidemije koronavirusa. Urejeni so v Zakonu o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19, v 35. členu, ki ga je sprejel Državni zbor Republike Slovenije na seji dne 29. maja 2020. Natančneje pa je opredeljena v Uredbi o načinu unovčitve bona za izboljšanje gospodarskega položaja na področju potrošnje turizma. Na dnu te povezave najdete tudi priloge, ki jih potrebujete za koriščenje bona.

V nadaljevanju smo zbrali nekaj informacij, ki jih je dobro vedeti preden rezervirate nastanitev, predlagamo pa, da si tudi sami preberete zakon in uredbo.

Povzetek informacij:

 1. Polnoletnim osebam pripada bon v vrednosti 200 eur, mladoletnim pa bon v vrednosti 50 eur.
 2. Turistične bone se koristi od 19. junija 2020 do 31. decembra 2020.
 3. Ob prihodi na nastanitev boste morali izpolniti obrazec »Potrditev unovčitve bona«.
 4. Ne pozabi prinesti svojega osebnega dokumenta, ki ga nastanitev mora skenirati in hraniti, če želiš koristiti bon.
 5. En bon se lahko vnovči v večkratnem znesku.
 6. Če želite uporabiti bon, ki ga je na vas prenesla druga oseba morate imeti s seboj »Izjavo upravičenca o prenosu bona«. Bon se na drugo osebo lahko prenese le v celotnem znesku.
 7. Stanje svojega bona lahko spremljate v mobilni aplikaciji eDavki.

1. Kdo lahko koristi turistične bone?

Turistične bone lahko koristi oseba s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji na dan 13. marca 2020, ki je:

 1. polnoletna oseba oziroma oseba, ki bo v letu 2020 dopolnila 18 let je upravičena do bona v višini 200 eurov,
 2. mladoletna oseba je upravičena do bona v višini 50 eurov.

2. Kdaj lahko koristim turistične bone?

Od kdaj?

Bone se lahko koristi od 19. jinija 2020

Do kdaj?

Turistične bone morate porabiti do 31. decembra 2020. V primeru, da jih ne uporabite niste upravičeni do izplačila te vrednosti.

3. Kako se boni prenašajo?

Bon je prenosljiv med upravičenčevimi sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena (stari starši, starši, otroci, otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja, vnuki), zakonci, zunajzakonskimi partnerji, partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi ter med otroci in njihovimi zakonitimi zastopniki, če to niso njihovi starši. Oseba na katero se bon prenese mora imeti stalno prebivališče v Sloveniji. Bon se lahko prenese le enkrat, in sicer v celotni vrednosti bona. Če je upravičenec bon delno že koristil, bona v preostali vrednosti ni mogoče več prenesti.

Če bon upravičenca unovči oseba, na katero je upravičenec prenesel bon, mora ta oseba ponudniku storitev predložiti izjavo na obrazcu iz Priloge 3 »Izjava upravičenca o prenosu bona«, ki je sestavni del uredbe in katero podpiše upravičenec oziroma njegov zakoniti zastopnik ali skrbnik.

4. Kje lahko koristim turistične bone?

Bon lahko koristite za nočitev ali nočitev z zajtrkom. V zakonu je sicer zapisano, da bone lahko sprejemajo samo nastanitve, ki so bile registrirane pred 13.3.2020, a so z novelo zakona to ukinili in sedaj lahko sprejemajo turistične bone tudi sezonski ponudniki. Pogoje je leda je subjekt posloval v letu 2020 in bil vpisan v Poslovni register Slovenije in vpisan v register nastanitvenih obratov v Sloveniji. Priporočljivo je, da ko nastanitev rezervirate povprašate ali lahko sprejemajo turistične bone.

5. Ali lahko rezerviram prek spletnih platform kot je Booking?

V sredo 3. junija 2020 smo poklicali na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, kjer so nam povedali, da zakon ne predvideva rezervacije prek Bookinga, AirBnb in drugih spletnih platform za rezervacije. Se pravi, da v kolikor želite pri ponudniku nastanitve koristiti turistične bone morate rezervirati direktno pri ponudniku.

Kje torej lahko rezerviram?

Ponudnike turističnih storitev lahko najdete na različnih spletnih mestih, ni pa seznama vseh ponudnikov, pri katerih lahko koristite turistične bone. Pomagate si lahko z različnimi spletnimi stranmi in facebook skupinami. Tukaj je kratek seznam strani, ki se nam zdijo uporabne. V kratkem pa lahko pričakujete še daljši seznam.

Morda niste vedeli, a prek Bolhe.com najdete kar nekaj nastanitev, včasih celo ceneje kot na drugih spletnih platformah.

Skupina je namenjena tistim, ki ponujajo in  iščejo nastanitev na obali. Dobra stran skupine je ta, da v opisu poziva nastanitve, da dopišejo, če je možno koriščenje bonov. Vsekakor pa naj vas ne bo sram v komentar pod ponudbo ali v ZS vprašati, če je možno koristiti turistične bone.

Skupina je namenjena vsem, ki ponujajo in iščejo nastanitev na Gorenjskem. Velja enako kot v prejšnji skupino, da lahko vprašate, ali je možno koristiti turistične bone.

6. Kako koristim bon?

Bon je evidentiran kot dobroimetje v korist upravičenca v informacijskem sistemu FURS, tako da ga ne boste dobili v fizični obliki.

Ob prijavi na dan prihoda mora ponudnik storitev v informacijski sistem FURS vnesti naslednje podatke o upravičencu, ki je unovčil bon:

 • ime in priimek
 • EMŠO,
 • številko in vrsto identifikacijskega dokumenta,
 • datum prihoda in predvidenega odhoda,
 • predvideni znesek, za katerega se unovči bon.

Upravičenec mora na dan prihoda ob prijavi za nastanitev ali za nastanitev z zajtrkom seznaniti ponudnika storitev, da bo za opravljeno storitev unovčil bon. Vsekakor je dobro, da ob rezervaciji nastanitve poveste, da želite koristiti turistične bone, saj vse nastanitve te možnosti ne ponujajo. Ponudniku nastanitve nato plačate toliko manj (za kolikor imate bonov), saj mu razliko povrne FURS iz naslova vašega bona.

7. Kaj moram imeti s seboj?

S seboj morate imeti osebni dokument, lahko pa prinesete tudi že izpolnjeno Prilogo 1 »Potrditev unovčitve bona«, ki je sestavni del uredbe. V nasprotnem primeru boste Prilogo 1 »Potrditev unovčitve bona« izpolnili ob prihodu.

Če gre za osebo, ki ima zakoniteka zastopnika oziroma skrbnika, morate imeti s seboj še Prilogo 2 k uredbi »Izjava zakonitega zastopnika oziroma skrbnika za unovčitev bona upravičenca po tretji osebi«.

Če uveljavljate bon, ki ga je na vas prenesla druga oseba, potrebujete tudi Pilogo 3 iz uredbe »Izjavo upravičenca o prenosu bona«.

8. Kako bon koristijo mladoletne osebe?

Bon, ki se glasi na mladoletnega upravičenca, unovčijo zanj starši oziroma zakoniti zastopnik ali druga oseba, h kateri je mladoletni upravičenec z odločbo pristojnega organa zaupan v varstvo in vzgojo in za mladoletnega upravičenca dejansko tudi skrbi.

Če bon za upravičenca, ki ima zakonitega zastopnika oziroma skrbnika, unovči oseba, ki ni njegov zakoniti zastopnik oziroma skrbnik, mora ponudniku storitev predložiti izjavo na obrazcu iz Priloge 2 »Izjava zakonitega zastopnika oziroma skrbnika za unovčitev bona upravičenca po tretji osebi«, ki je sestavni del uredbe.

9. Ali lahko bon razdelim na več ločenih nočitev?

Bon je deljiv in se lahko unovči v večkratnem znesku.

10. Kje najdem vse potrebne obrazce?

Potrebni obrazci so priloga k uredbi, tako da jih najdete na dnu strani povezave do uredbe.

Podobne objave

Top 10 posebnih nastanitev v Sloveniji, ki se jih izplača obiskati

V Sloveniji boste našli kar nekaj edinstvenih nastanitev, veliko se jih nahaja prav sredi neokrnjene narave. Še posebej popularen je glamping – udobno in moderno kampiranje v naravi. Poleg tega pa se lahko nastanite v vinskih sodih, v satovju ali v čokoladni vasi.

10 manj znanih stvari, ki jih lahko počnete na slovenski obali in v Istri

Slovensko morje je skriti biser, ki med domačini pogosto ostaja neopazen. Prav tako skrita ostaja okolica slovenske obale, ki je majhna, ampak izredno bogata. Slovenska Istra predstavlja le majhen del istrskega polotoka in vendar je vseeno pogosto ne poznamo dovolj.

Izposoja koles na obali - rentanje električnih koles v Piranu, Portorožu, Izoli in Kopru

Glede na to, da je Slovenske obale le nekaj manj kot 50 km, jo Slovenci že kar dobro poznamo. Zato je raziskovanje tega dela države s kolesom po mnogih kolesarskih poteh nekaj novega in posebnega. Popolna izbira za aktivne počitnice in spoznavanje Obale z drugega zornega kota.

Kaj početi na morju, ko dežuje - top 10 aktivnosti na primorskem, ko dežuje

Na morje gremo, ker se veselimo vodnih radosti, toplih poletnih večerov, sprostitve in oddiha. Zraven nepozabnih morskih radosti pa slovenska obala ponuja tudi druge zabavne aktivnosti v notranjih prostorih.

Seznam nastanitev na turistične bone 2021– Kje iskati apartmaje, ki sprejemajo vavčerje?

To so spletne strani kjer lahko poiščete nastanitve na turistične bone.

Top 10 stvari, ki jih lahko počnete v Izoli

Izola je majhno mestece na slovenski obali. Do 19. stoletja je bila Izola otok in od tod izhaja tudi njeno ime. Domačini so zelo povezani z morjem, ribarjenje pa je še vedno ena izmed njihovih glavnih aktivnosti.

10 dnevnih izletov iz Maribora

Maribor je odlična lokacija za raziskovanje severovzhodne Slovenije. Ne zgrešite velenjskega rudnika, čudovitih turističnih kmetij, bližnjih jezer in nepozabnih vinskih doživetij. Tukaj je seznam 10 najboljših izletov, ki bodo popestrili vaše počitnice v Mariboru.

Aktivnosti Portorož - 10 stvari, ki jih lahko počnete v Portorožu

V Portorožu lahko doživite več kot le sproščujoč oddih na plaži, ponuja namreč vrsto različnih aktivnosti in dogodkov, izmed katerih boste zagotovo našli svojega najljubšega. Odkrijte čudovito mestece na slovenski obali, ki ponuja zabavo, gibanje, kulturno udejstvovanje in ultimativno sprostitev!

Sicilija sofinancira 50% letalskih vozovnic poleti 2020 - kako in kdaj lahko to koristite?

Sicilska vlada se bo poleti 2020 sofinancirala letalske karte in nastanitve za turiste. Z ukrepom želijo spodbuditi sicilski turizem, ki je bil zelo prizadet zaradi koronavirusa. Kontaktirali smo tamkajšnjo turistično organizacijo. Več informacij najdete v članku.

10 zabavnih in najboljših poletnih aktivnosti v Sloveniji na prostem

Predvsem to poletje se nam bo lahko hitro zazdelo, da nam je zmanjkalo stvari, ki jih lahko v tako vročih dneh počnemo. Poleg pohodništva in plavanja v morju, si lahko poleti krajšate čas z naslednjimi desetimi najbolj zabavnimi aktivnostmi, ki so posejane po vseh koncih Slovenije.

10 nasvetov kako poceni preživeti počitnice v Sloveniji – ideje kako prišparati na počitnicah

Covid-19 je marsikje globoko posegel v družinske finance in v skoraj vsakem gospodinjstvu bomo to poletje bolj natančno preračunavali kaj in kam si sploh lahko privoščimo. Poleg financ pa bomo imeli omejitve tudi glede destinacij in seveda nas občutek varnosti v nekem kraju. Rešitev je Slovenija!

Top 10 idej kaj početi v samoizolaciji doma in kako na popotniški način pričakati konec pandemije

Samoizolacija je verjetno za vse izziv, še posebej, če radi pohajate na okoli, se družite s prijatelji in potujete. A popotniški smo lahko tudi od doma. Predstavljamo vam nekaj idej, kaj 'popotniškega' lahko počnete v doma.

Top 10 idej za izlet po Sloveniji za zimske počitnice

Zimske počitnice so pred vrati in če tudi vi še nimate planov si lahko preberete nekaj idej za super izlete po Sloveniji.

Oman: program potovanja - 8 dni

Preberite program potovanja po prečudovitem Omanu. Oman je arabska država, ki ponuja umirjen oddih na morju, avanturistične soteske in nepozabne izkušnje v puščavi.

Vietnam: program potovanja – 13 dni

Poglej kaj lahko počneš na potovanju v Vietnamu. Mi smo se po Vietnamu potepali 13 dni. Med drugim smo videli plavajočo tržnico, veliko opic in podzemne rove iz vietnamske vojne.

Sicilija: program potovanja - 5 dni

Sicilija je največji in najbolj poseljen otok na Sredozemskem morju. Mnogi ne vedo, da je po površini in številu prebivalcev večja od Slovenije. Med tem ko slovenija meri dobrih 20.000, meri Sicilija več kot 25.000 kvadratnih kilometrov. Na Sicilijo smo se odpravili za podaljšan vikend...

Top 7 eksotičnih lokacij za prave popotnike

Raj za popotnike ni vedno peščena plaža, palme, prav tako pa niso vedno destinacije daleč stran od nas. Tokrat za vas sestavili seznam najbolj eksotičnih destinacij za prave popotnike, kjer boste našli vse od sanjskih življenjskih destinacij pa vse do najbolj scenskih razgledov in doživetij.

Dubaj: program potovanja - 6 dni

Dubaj je eden izmed sedmih emiratov države Združeni Arabski Emirati, hkrati pa se enkao imenuje tudi njegovo glavno mesto. V Dubaju smo se mudili februarja 2019. Mesto nas je navdušilo, saj je zelo moderno z zelo visokimi stolpnicami. V nadaljevanju si lahko preberete program našega potovanja.

Japonska: program potovanja - 11 dni

Japonska je prečudovita država, ki nas je od vseh destinacij najbolj presenetila, saj je zelo razvita in hkrati zelo drugačna od zahodnega sveta. Do sedaj smo obiskali manj razvite države in nas razlike niso toliko presenetile. Japonska pa je s svojo razvitostjo poskrbela za pravi kulturni šok.

Maroko: program 8-dnevnega potovanja

V Maroko smo se odpravili februarja 2019. Za raziskovanje te afriške obalne države smo si vzeli 8 dni, ki smo jih na polno izkoristili. Spodaj si lahko pogledate, kje vse smo bili in kaj smo videli. Med drugim smo po Sahari jahali kamele, spali v šotoru sredi puščave, obiskali Marrakesh in Fez.

Dubaj: nasveti za potovanje

Dubaj je hitro rastoče in največje mesto v Združenih arabskih Emiratih (ZAE). Dubaj se nahaja na arabskem polotoku in je nastalo v puščavi. Temu primerno ima veliko sonca vse leto in le malo dežja, kar je pripomoglo k temu, da je danes zelo popularna destinacija.

Oddih na morju ali sneg v Izoli

Včasih nas vreme res preseneti, a to ni nujno slabo! Čeprav je bil cilj oddiha v Izoli pobegniti pred snegom, je sprehod po zasneženi obali vreden malo potrpljenja. Da ne dolgovezimo, slika pove več kot 1000 besed.

Top 5 destinacij za ljubitelje piva

Tudi vi spadate med ljubitelje piva in potovanj in izletov? Si po dolgem dnevu ogledov in hoje najprej zaželite pivo? V kolikor je vaš odgovor da, bo ta blog ojava kot nalašč za vas. Poiskali smo pet najboljših ter tradicionalnih destinacij, ki so raj za ljubitelje piva.

Ko Phi Phi - enodnevni izlet s čolnom

Izlet na sosednje otoke pri Ko Phi Phi-ju je zagotovo nekaj kar morate storiti ob obisku Tajske. Izlet smo rezervirali kar ob prihodu na otok Ko Phi Phi. Na izletu smo videli štiri najbolj popularne stvari: Opice, potapljanje in opazovanje rib, Maya Bay ter sončni zahod.

Tajska: program potovanja - 18 dni

Odpravite se na Tajsko in ustvarite nepozabne spomine iz potovanja. Preberite načrt potovanja, ki vam bo pomagal pri planiranju nepozabnih počitnic na Tajsko.

5 idej za romantičen pobeg na valentinovo

Približuje se najbolj romantičen dan v letu – Valentinovo. Dan s katerim želimo presenetiti svojega najdražjega oziroma najdražjo, se odmakniti od vsakdana ter znova vzpostaviti edinstveno vez. In kaj bi lahko bil boljši način praznovanja, kot romantični pobeg v oddaljen sanjski kraj?

Carpooling ali sopotništvo

Carpooling ali v slovenščini souporaba avtomobilov, sopotništvo oziroma skupen prevoz vsaj dveh potnikov je po svetu že zelo utečen sistem skupne vožnje od točke A do točke B z deljenjem stroškov prevoza.

12 zanimivih dejstev o Mongoliji, ki jih niste vedeli

Potovanje v Mongolijo je bilo verjetno eno bolj eksotičnih potovanj do sedaj in še danes z zanosom pripovedujemo o vsem kar smo videli. V Mongolijo smo se odpravili jeseni, ko je sozona zaključena in turistični kampi zaprejo svoja vrata. Ttako, nam je preostalo le bivanje pri domačinih v šotorih.

Božični sejem v Budimpešti - program dvodnevnega izleta

Vsako leto se potrudimo obiskati vsaj en božični sejem in tudi letos ni bila izjema. Decembra smo se odpravili v Budimšeto, ki je v tem času še posebej čarobna. Budimpešta v času božiča je romantična, skrivnostna in veličastna.

TOP 5 eksotičnih smučišč po svetu

Smučanje pogosto povežemo z mrazom in zasneženimi strminami, bolj poredko pa se spomnimo, da smučanje v Afriki ali na delujočih vulkanih ni več tako izven našega dosega. V kolikor želite popestriti dogajanje na vašem naslednjem dopustu smo za vas pripravili seznam eksotičnih smučišč po svetu.

TOP 9 novoletnih ognjemetov

Težko pričakovano odštevanje do novega leta se počasi začenja, s tem pa tudi zadnja načrtovanja kje preživeti najdaljšo noč v letu. V kolikor se tudi vi odločate med last minute ponudbami, smo za vas pripravili seznam najlepših ognjemetov po svetu, ki bodo morda olajšali vašo odločitev.

11 najlepših božičnih sejmov v naši bližini

Z začetkom decembra so najlepša mesta Evrope zasvetila v soju prazničnih luči, kar oznanja začetek praznične sezone ter božičnih sejmov. Na trge so se naselile lesene koče, kjer nam prodajalci postrežejo sezonske piškote in pecivo ter kuhano vino, skupaj pa pričarajo nepozabno božično vzdušje

TOP 11 stvari, ki jih lahko počnete v Miamiju

Če se odpravljate v Miami, je vaš cilj verjetno sproščeno poležavanje na plaži, če pa vam slučajno rata dolgčas, tako kot nam, vam predstavljamo nekaj zanimivih aktivnosti v Miamiju. Večino znamenitosti smo videli kar z 'hop-on, hop-off' avtobusom Big Bus.

London: primer 3-dnevnega potovanja

London je mesto, kjer bodo ljubitelji piva in tračev o britanski kraljevi družini zagotovo prišli na svoj račun. Mi smo bili v Londonu avgusta 2016, kot vmesni postanek, pred našim potovanjem po Irski. Čeprav smo bili v Londonu slabe tri dni, smo si veliko ogledali.

TOP 10 destinacij za zimski pobeg v tople kraje

Če zima ni vaš najljubši čas in bi pred snegom najraje zbežali je ta članek kot nalašč za vas. Predstavljamo vam top 9 lokacij, ki vam omogočajo pobeg pred zimo.

Malta: program potovanja - 5 dni

Malta je čudovita otoška država, ki je tako majhna, da si v kratkem času lahko ogledaš vse znamenitosti. Na Malti smo končali 'po nesreči' saj smo dobili letalske karte iz Benetk za samo 20 EUR. Sicer smo let na Malto zamudili in je tako skupek kart prišel 110 EUR, a smo se na koncu imeli super.

TOP 13 znamenitosti v Črni gori

Črna gora je lepa država, ki očara marsikaterega tujca, a nam je 'preblizu' in jo pogosto izpustimo iz naših potovanj, z izjemo Budve ali Kotorja v sklopu Balkan tripa. Roko na srce, če ne bi bil osrednji razlog obisk priijateljev, je tudi mi ne bi dali na seznam potovanj. In smo veseli, da smo jo.

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih →