10 nasvetov kako poceni preživeti počitnice v Sloveniji – ideje kako prišparati na počitnicah

10 nasvetov kako poceni preživeti počitnice v Sloveniji – ideje kako prišparati na počitnicah

Počitnice znajo biti zelo drag podvig, ko nastopi finančna kriza pa toliko bolj. A bodimo iskreni, vsake toliko vsak potrebuje oddih in na srečo obstaja kar nekaj načinov kako prihraniti na počitnicah, brez da bi se morali odpovedati počitniškim užitkom. Covid-19 je marsikje globoko posegel v družinske finance in v skoraj vsakem gospodinjstvu bomo to poletje bolj natančno preračunavali kaj in kam si sploh lahko privoščimo. Poleg financ pa bomo imeli omejitve tudi glede destinacij, kjer je zdravstvena situacija dovolj umirjena in seveda nas občutek varnosti na neki lokaciji. Ena od rešitev je zagotovo dopustovanje kar v Sloveniji. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj idej, kako lahko uživate in hkrati prišparate na počitnicah v Sloveniji. Pri preštevanju financ pa je dobro imeti v mislih tudi turistične delavce, ki so v krizi ravno tako ostali brez velikega dela dohodka. A z nekaj kompromisi lahko oboji pridemo ceneje skozi.

1. Poglej na Bolho.com


Primer oglasov na bolhi

Morda vas bo to začudilo, a veliko nastanitvenih obratov svoje nastanitve objavi tudi na bolhi, kjer je cena običajno nižja kot na portalih za rezervacije, kot sta Booking in AirBnb. Če pa je cena enaka kot na Bookingu lahko lastnika vprašate za popust, saj se običajno lahko zmenite za 5-10 procentov popusta. Spletni portali za rezervacije nastanitev, kot so Booking in AirBnb, namreč gostiteljem na vplačano ceno zaračunajo določeno provizijo. Sobodajalec ima z oglasom na Bolhi še vedno stroške, ki so pa običajno nekoliko manjši od tistih na spletnih portalih. Neka srednja cena je torej boljša za vas in za sobodajalca.

2. Poglejte ceno tudi na uradni spletni strani nastanitve

To pride v poštev predvsem pri večjih nastanitvah in hotelih, ki imajo svoje spletne strani. Ravno zaradi prej omenjene provizije najdemo na njihovih spletnih straneh velikokrat nižje cene kot na primer na Bookingu. Če se na dopust odpravljate za več dni, pa lahko tudi pokličete v hotel, omenite število nočitev in vprašate za popust. To seveda ne deluje vedno. Po naših izkušnjah so za take dogovore najbolj pripravljeni nastanitveni obrati v manj obleganih krajih.

3. Pri rezervaciji preveri, če obstajajo kakšni skriti stroški

Primer dodatnih stroškov, ki so običajno omenjeni pod ceno nočitve

Čeprav ta praksa ni zelo razširjena po Sloveniji, so pri rezervaciji prek različnih portalov včasih vključeni tudi dodatni stroški, kot so stroški čiščenja ipd. To je pogosto praksa predvsem prek rezervacije na AirBnb. Zato na koncu preverite končno ceno, ki včasih znese višje kot prvotno oglaševana cena. A pozor, normalno je, da nastanitev dodatno zaračuna turistično takso, saj to takso določi občina, ki ta denar na koncu tudi dobi.

4. Izberi manj oblegane destinacije

Izbira turistom manj poznanih krajev ima več dobrih lastnosti. Na lokaciji je običajno manj gužve, kar je dandanes dobro iz zdravstvenega vidika, poleg tega pa imate mir, da raziščete pristno destinacijo. Slovenska obala je resda majhna, a vseeno se lahko premaknete nekoliko v zaledje, kjer so nastanitve praviloma veliko cenejše kot v priobalnih mestih. V nadaljevanju lahko preberete nekaj idej mirnih krajev kjer se plača preživeti počitnice.

Preživi počitnice v Istri


Skriti kotički Istre

Večina ljudi gre poleti rada na morje. A na slovenski obali lahko preživite mirne in cenejše počitnice tudi, če se premaknete v Istro. Slaba stran tega je, da potrebujete avto, da pridete do plaže, a ima tudi veliko dobrih lastnosti. V Istri je veliko pohodniških poti, na voljo so nastanitve z nepozabnim pogledom na morje, poleg tega pa počitnice na morju lahko združite s sproščenim raziskovanjem istrskih vasic. Vsak trenutek pa se lahko pripeljete do plaže, kjer lahko preživite tudi cel dan.

Obišči Kras


Slika iz našega izleta okoli udornice Risnik

Kras je še ena neoblegana destinacija pri nas. Z izjemo kraških jam, ta del tudi Slovenci zelo slabo poznamo. V zadnjem času smo tudi sami raziskovali Kras in kraške vasice so nas čisto očarale. Slabost Krasa je to, da se do plaže (na slovenski strani) moraš odpeljati z avtom, kar iz določenih krajev lahko traja tudi 1 uro. A gostoljubni ljudje, super domače gostilne in marsikateri Kraški pojav odtehtajo tudi to. Na krasu je poleg tega veliko kolesarskih in pohodniških poti, predvsem pa boste tam dobili več za vaš denar kot na obali. No, vse razen neposredne bližine morja.

Obišči vzhodno Slovenijo


Izlet po Kozjanskem

Vzhodna Slovenija je z izjemo term in toplic veliko manj obiskana v poletnih mesecih. Nas je najbolj očaral Kozjanski park ter Prekmurje in Pomurje. Če smo iskreni, drugih delov nismo niti pošteno raziskali in jih nameravamo letos poleti. Cene so v primerjavi z obalo in Gorenjsko veliko nižje, ljudje zelo prijazni, manj gužve in zelo dobra domača hrana.

5. Poglej za kupone za restavracije

En način za prihraniti nekaj denarja je prek kuponov na različnih straneh s popusti. Ampak pri temu je potrebno biti pazljiv, saj je pogosto v ceno vštetih le polovica storitve, drugo pa moraš nato še doplačati. Sami smo že jedli morsko hrano na kupone v Kopru in koktejle v Portorožu. Tako smo za ribjo ploščo za dva odšteli le 10 eur. A kot smo že omenili, naj vas ne bo sram vprašati kaj točno kupon vključuje, da vas na koncu ne oguljufajo.

6. Odpravi se na enodnevni izlet


Enodnevni izlet je lahko tudi v našo prestolnico.

Karantena je bila dobra vsaj zato, da smo nekateri ugotovili, da imamo prečudovite kraje tudi v neposredni bližini svojega doma. Običajno je pač tako, da svojo okolico najmanj poznamo in žal izpustimo prečudovito naravo, ki je pred našim nosom. Vsekakor ne trdimo, da se ne splača tudi 'na drugi konec sveta' pogledat kako tam živijo, a ignorantski do svojega tudi ne smemo biti. Glede na majhnost Slovenije, lahko v enodnevnem izletu obiščemo tudi drugi konec države, ali pa se odpravimo na osvežilen skok v Blejsko jezero. Verjetno ne rabimo omenjati, da so take počitnice, brez stroškov nastanitve veliko bolj ugodne.

7. Preživi počitnice v apartmaju

Počitnice v apartmaju so običajno cenejše od tistih v hotelu, zlasti če apartma sprejme 3 ali več ljudi. Poleg tega lahko prišparate na hrani, saj si jo lahko sami skuhate, obstaja pa tudi večja verjetnost da se boste z lastniki zmenili za zgoraj omenjeni popust. V Covid-19 časih pa imajo apartmaji tudi zdravstvene prednosti, saj ste v njih samo vi in se večine površin dotikate samo vi.

8. Rezerviraj počitnice izven vikenda


Obisk solin izven najvišje turistične sezone je bil res umirjen.

Če si lahko privoščite, vsekakor priporočamo, da se na počitnice odpravite izven vikenda. Ob vikendih so cene nastanitev običajno nekoliko dražje in nastanitveni obrati so manj fleksibilni glede cene. Poleg tega so pogosto vstopnice na določene znamenitosti cenejše med tednom.

9. Piknik v naravi ali na plaži

Namesto, da večerjo pojeste v restavraciji si lahko kakšen dan naredite tudi piknik. Mi imamo iz otroštva najlepše spomine iz večerje na plaži, ko smo se na brisači basali s pašteto in svežim sadjem. Večerni veter ob morju še danes zadiši po svežem kruhu iz pekarne in pašteti. Pri tem pa še vedno lahko podpirate lokalne podjetnike in sicer s tem, da kupite hrano pri domačih proizvajalcih. To je velik plus za vas in za lokalne kmete. Seveda pa je prav, da po pikniku za sabo skrbno pospravite in ne puščate smeti.

10. Spremljaj nagradne igre

Pogosto na radiu lahko slišimo oglas za pico v obliki nagradne igre ali pa na različnih popotniških straneh nagradne igre za nastanitev. Če se boste nahajali na obli ima lokalni radio Capris večkrat nagradno igro v sodelovanju z različnimi lokali in proizvajalci. Lahko pa še naprej spremljate našo spletno stran, saj tudi mi pripravljamo nagradno igro za oddih na obali.

Imaste tudi vi kakšno idejo kako prišparati na počitnicah? Za nekaj več idej kaj početi v Sloveniji pa si lahko ogledate spletno stran Guide to Slovenia.
 

Podobne objave

Top 10 posebnih nastanitev v Sloveniji, ki se jih izplača obiskati

V Sloveniji boste našli kar nekaj edinstvenih nastanitev, veliko se jih nahaja prav sredi neokrnjene narave. Še posebej popularen je glamping – udobno in moderno kampiranje v naravi. Poleg tega pa se lahko nastanite v vinskih sodih, v satovju ali v čokoladni vasi.

10 manj znanih stvari, ki jih lahko počnete na slovenski obali in v Istri

Slovensko morje je skriti biser, ki med domačini pogosto ostaja neopazen. Prav tako skrita ostaja okolica slovenske obale, ki je majhna, ampak izredno bogata. Slovenska Istra predstavlja le majhen del istrskega polotoka in vendar je vseeno pogosto ne poznamo dovolj.

Izposoja koles na obali - rentanje električnih koles v Piranu, Portorožu, Izoli in Kopru

Glede na to, da je Slovenske obale le nekaj manj kot 50 km, jo Slovenci že kar dobro poznamo. Zato je raziskovanje tega dela države s kolesom po mnogih kolesarskih poteh nekaj novega in posebnega. Popolna izbira za aktivne počitnice in spoznavanje Obale z drugega zornega kota.

Kaj početi na morju, ko dežuje - top 10 aktivnosti na primorskem, ko dežuje

Na morje gremo, ker se veselimo vodnih radosti, toplih poletnih večerov, sprostitve in oddiha. Zraven nepozabnih morskih radosti pa slovenska obala ponuja tudi druge zabavne aktivnosti v notranjih prostorih.

Seznam nastanitev na turistične bone 2021– Kje iskati apartmaje, ki sprejemajo vavčerje?

To so spletne strani kjer lahko poiščete nastanitve na turistične bone.

Top 10 stvari, ki jih lahko počnete v Izoli

Izola je majhno mestece na slovenski obali. Do 19. stoletja je bila Izola otok in od tod izhaja tudi njeno ime. Domačini so zelo povezani z morjem, ribarjenje pa je še vedno ena izmed njihovih glavnih aktivnosti.

10 dnevnih izletov iz Maribora

Maribor je odlična lokacija za raziskovanje severovzhodne Slovenije. Ne zgrešite velenjskega rudnika, čudovitih turističnih kmetij, bližnjih jezer in nepozabnih vinskih doživetij. Tukaj je seznam 10 najboljših izletov, ki bodo popestrili vaše počitnice v Mariboru.

Aktivnosti Portorož - 10 stvari, ki jih lahko počnete v Portorožu

V Portorožu lahko doživite več kot le sproščujoč oddih na plaži, ponuja namreč vrsto različnih aktivnosti in dogodkov, izmed katerih boste zagotovo našli svojega najljubšega. Odkrijte čudovito mestece na slovenski obali, ki ponuja zabavo, gibanje, kulturno udejstvovanje in ultimativno sprostitev!

Turistični boni: kako in kje koristim turistične bone 2020

Kako rezerviram nastanitev, da dobim turistične bone? Turistični boni so ukrep, ki ga je vlada sprejela za pomoč turistični panogi pri blaženju ukrepov za omilitev in odpravo posledic epidemije koronavirusa. V članku najdete nekaj pomembnih informacij o turističnih bonih.

Sicilija sofinancira 50% letalskih vozovnic poleti 2020 - kako in kdaj lahko to koristite?

Sicilska vlada se bo poleti 2020 sofinancirala letalske karte in nastanitve za turiste. Z ukrepom želijo spodbuditi sicilski turizem, ki je bil zelo prizadet zaradi koronavirusa. Kontaktirali smo tamkajšnjo turistično organizacijo. Več informacij najdete v članku.

10 zabavnih in najboljših poletnih aktivnosti v Sloveniji na prostem

Predvsem to poletje se nam bo lahko hitro zazdelo, da nam je zmanjkalo stvari, ki jih lahko v tako vročih dneh počnemo. Poleg pohodništva in plavanja v morju, si lahko poleti krajšate čas z naslednjimi desetimi najbolj zabavnimi aktivnostmi, ki so posejane po vseh koncih Slovenije.

Top 10 idej kaj početi v samoizolaciji doma in kako na popotniški način pričakati konec pandemije

Samoizolacija je verjetno za vse izziv, še posebej, če radi pohajate na okoli, se družite s prijatelji in potujete. A popotniški smo lahko tudi od doma. Predstavljamo vam nekaj idej, kaj 'popotniškega' lahko počnete v doma.

Top 10 idej za izlet po Sloveniji za zimske počitnice

Zimske počitnice so pred vrati in če tudi vi še nimate planov si lahko preberete nekaj idej za super izlete po Sloveniji.

Oman: program potovanja - 8 dni

Preberite program potovanja po prečudovitem Omanu. Oman je arabska država, ki ponuja umirjen oddih na morju, avanturistične soteske in nepozabne izkušnje v puščavi.

Vietnam: program potovanja – 13 dni

Poglej kaj lahko počneš na potovanju v Vietnamu. Mi smo se po Vietnamu potepali 13 dni. Med drugim smo videli plavajočo tržnico, veliko opic in podzemne rove iz vietnamske vojne.

Sicilija: program potovanja - 5 dni

Sicilija je največji in najbolj poseljen otok na Sredozemskem morju. Mnogi ne vedo, da je po površini in številu prebivalcev večja od Slovenije. Med tem ko slovenija meri dobrih 20.000, meri Sicilija več kot 25.000 kvadratnih kilometrov. Na Sicilijo smo se odpravili za podaljšan vikend...

Top 7 eksotičnih lokacij za prave popotnike

Raj za popotnike ni vedno peščena plaža, palme, prav tako pa niso vedno destinacije daleč stran od nas. Tokrat za vas sestavili seznam najbolj eksotičnih destinacij za prave popotnike, kjer boste našli vse od sanjskih življenjskih destinacij pa vse do najbolj scenskih razgledov in doživetij.

Dubaj: program potovanja - 6 dni

Dubaj je eden izmed sedmih emiratov države Združeni Arabski Emirati, hkrati pa se enkao imenuje tudi njegovo glavno mesto. V Dubaju smo se mudili februarja 2019. Mesto nas je navdušilo, saj je zelo moderno z zelo visokimi stolpnicami. V nadaljevanju si lahko preberete program našega potovanja.

Japonska: program potovanja - 11 dni

Japonska je prečudovita država, ki nas je od vseh destinacij najbolj presenetila, saj je zelo razvita in hkrati zelo drugačna od zahodnega sveta. Do sedaj smo obiskali manj razvite države in nas razlike niso toliko presenetile. Japonska pa je s svojo razvitostjo poskrbela za pravi kulturni šok.

Maroko: program 8-dnevnega potovanja

V Maroko smo se odpravili februarja 2019. Za raziskovanje te afriške obalne države smo si vzeli 8 dni, ki smo jih na polno izkoristili. Spodaj si lahko pogledate, kje vse smo bili in kaj smo videli. Med drugim smo po Sahari jahali kamele, spali v šotoru sredi puščave, obiskali Marrakesh in Fez.

Dubaj: nasveti za potovanje

Dubaj je hitro rastoče in največje mesto v Združenih arabskih Emiratih (ZAE). Dubaj se nahaja na arabskem polotoku in je nastalo v puščavi. Temu primerno ima veliko sonca vse leto in le malo dežja, kar je pripomoglo k temu, da je danes zelo popularna destinacija.

Oddih na morju ali sneg v Izoli

Včasih nas vreme res preseneti, a to ni nujno slabo! Čeprav je bil cilj oddiha v Izoli pobegniti pred snegom, je sprehod po zasneženi obali vreden malo potrpljenja. Da ne dolgovezimo, slika pove več kot 1000 besed.

Top 5 destinacij za ljubitelje piva

Tudi vi spadate med ljubitelje piva in potovanj in izletov? Si po dolgem dnevu ogledov in hoje najprej zaželite pivo? V kolikor je vaš odgovor da, bo ta blog ojava kot nalašč za vas. Poiskali smo pet najboljših ter tradicionalnih destinacij, ki so raj za ljubitelje piva.

Ko Phi Phi - enodnevni izlet s čolnom

Izlet na sosednje otoke pri Ko Phi Phi-ju je zagotovo nekaj kar morate storiti ob obisku Tajske. Izlet smo rezervirali kar ob prihodu na otok Ko Phi Phi. Na izletu smo videli štiri najbolj popularne stvari: Opice, potapljanje in opazovanje rib, Maya Bay ter sončni zahod.

Tajska: program potovanja - 18 dni

Odpravite se na Tajsko in ustvarite nepozabne spomine iz potovanja. Preberite načrt potovanja, ki vam bo pomagal pri planiranju nepozabnih počitnic na Tajsko.

5 idej za romantičen pobeg na valentinovo

Približuje se najbolj romantičen dan v letu – Valentinovo. Dan s katerim želimo presenetiti svojega najdražjega oziroma najdražjo, se odmakniti od vsakdana ter znova vzpostaviti edinstveno vez. In kaj bi lahko bil boljši način praznovanja, kot romantični pobeg v oddaljen sanjski kraj?

Carpooling ali sopotništvo

Carpooling ali v slovenščini souporaba avtomobilov, sopotništvo oziroma skupen prevoz vsaj dveh potnikov je po svetu že zelo utečen sistem skupne vožnje od točke A do točke B z deljenjem stroškov prevoza.

12 zanimivih dejstev o Mongoliji, ki jih niste vedeli

Potovanje v Mongolijo je bilo verjetno eno bolj eksotičnih potovanj do sedaj in še danes z zanosom pripovedujemo o vsem kar smo videli. V Mongolijo smo se odpravili jeseni, ko je sozona zaključena in turistični kampi zaprejo svoja vrata. Ttako, nam je preostalo le bivanje pri domačinih v šotorih.

Božični sejem v Budimpešti - program dvodnevnega izleta

Vsako leto se potrudimo obiskati vsaj en božični sejem in tudi letos ni bila izjema. Decembra smo se odpravili v Budimšeto, ki je v tem času še posebej čarobna. Budimpešta v času božiča je romantična, skrivnostna in veličastna.

TOP 5 eksotičnih smučišč po svetu

Smučanje pogosto povežemo z mrazom in zasneženimi strminami, bolj poredko pa se spomnimo, da smučanje v Afriki ali na delujočih vulkanih ni več tako izven našega dosega. V kolikor želite popestriti dogajanje na vašem naslednjem dopustu smo za vas pripravili seznam eksotičnih smučišč po svetu.

TOP 9 novoletnih ognjemetov

Težko pričakovano odštevanje do novega leta se počasi začenja, s tem pa tudi zadnja načrtovanja kje preživeti najdaljšo noč v letu. V kolikor se tudi vi odločate med last minute ponudbami, smo za vas pripravili seznam najlepših ognjemetov po svetu, ki bodo morda olajšali vašo odločitev.

11 najlepših božičnih sejmov v naši bližini

Z začetkom decembra so najlepša mesta Evrope zasvetila v soju prazničnih luči, kar oznanja začetek praznične sezone ter božičnih sejmov. Na trge so se naselile lesene koče, kjer nam prodajalci postrežejo sezonske piškote in pecivo ter kuhano vino, skupaj pa pričarajo nepozabno božično vzdušje

TOP 11 stvari, ki jih lahko počnete v Miamiju

Če se odpravljate v Miami, je vaš cilj verjetno sproščeno poležavanje na plaži, če pa vam slučajno rata dolgčas, tako kot nam, vam predstavljamo nekaj zanimivih aktivnosti v Miamiju. Večino znamenitosti smo videli kar z 'hop-on, hop-off' avtobusom Big Bus.

London: primer 3-dnevnega potovanja

London je mesto, kjer bodo ljubitelji piva in tračev o britanski kraljevi družini zagotovo prišli na svoj račun. Mi smo bili v Londonu avgusta 2016, kot vmesni postanek, pred našim potovanjem po Irski. Čeprav smo bili v Londonu slabe tri dni, smo si veliko ogledali.

TOP 10 destinacij za zimski pobeg v tople kraje

Če zima ni vaš najljubši čas in bi pred snegom najraje zbežali je ta članek kot nalašč za vas. Predstavljamo vam top 9 lokacij, ki vam omogočajo pobeg pred zimo.

Malta: program potovanja - 5 dni

Malta je čudovita otoška država, ki je tako majhna, da si v kratkem času lahko ogledaš vse znamenitosti. Na Malti smo končali 'po nesreči' saj smo dobili letalske karte iz Benetk za samo 20 EUR. Sicer smo let na Malto zamudili in je tako skupek kart prišel 110 EUR, a smo se na koncu imeli super.

TOP 13 znamenitosti v Črni gori

Črna gora je lepa država, ki očara marsikaterega tujca, a nam je 'preblizu' in jo pogosto izpustimo iz naših potovanj, z izjemo Budve ali Kotorja v sklopu Balkan tripa. Roko na srce, če ne bi bil osrednji razlog obisk priijateljev, je tudi mi ne bi dali na seznam potovanj. In smo veseli, da smo jo.

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih →