Top 10 idej kaj početi v samoizolaciji doma in kako na popotniški način pričakati konec pandemije

Top 10 idej kaj početi v samoizolaciji doma in kako na popotniški način pričakati konec pandemije

Samoizolacija je verjetno za vse izziv, še posebej, če radi pohajate na okoli, se družite s prijatelji in potujete. A popotniški smo lahko tudi od doma. Predstavljamo vam nekaj idej, kaj 'popotniškega' lahko počnete v doma.

Seznam aktivnosti, ki jih lahko počnete v samoizolaciji

1. Uredi slike iz potovanj


Mi bomo urejanju fotografij posvetili kar več dni :D

Verjetno tudi vi na potovanjih naredite neskončno število fotografij, tudi take, ki so zamegljene ali pa prekrite s prstom. Nekaj časa doma je ravno prava priložnost, da jih uredite. Če slike radi razvijete lahko naredite ožji izbor za tisk, v nasprotnem pa lahko iz mobilnega telefona pobrišete manj kvalitetne slike. Pa še pomnilnik na mobitelu boste sprostili.

2. Z aplikacijo sledi letalom


Primer sledenju letal na planefinder.net.

To je predvsem ideja za sanjače, se pa malo večji otroci ob tem tudi zelo zabavajo. Ko mimo leti letalo na destinacijo kamor ste že potovali, se vam bo priklicalo veliko spominov. Morda pa dobite idejo za naslednje potovanje. Aplikacije lahko dobite v trgovini z aplikacijami na vašem mobilnem telefonu ali pa uporabite željeno spletno stran. Za iskanje lahko uporabite ključne besede 'plane tracking'.

3. Prebiraj popotniške bloge


Kar nekaj zanimive vsebine najdete tudi na našem blogu.

S prebiranjem popotniških blogov se lahko veliko naučite o neki destinaciji. Morda je to zapis o državi, ki vas že nekaj časa 'mika' ali pa kraj kjer ste že bili. Tudi na potuj ceneje se trudimo podati kvalitetne popotniške ideje in nasvete na našem blogu. Poleg tega je še kar nekaj slovenskih blogov s kvalitetno popotniško vsebino.

4. Z otroci naredite mapo kam ste potovali in kam še boste


V pomoč vam je lahko tudi ta šablona.

Ta ideja ni le zabavna, ampak tudi zelo poučne za vaše otroke. Če so otroci dovolj stari lahko doma na poljubno velikem papirju naredite mapo sveta (pomagate si lahko z internetom) in na kraje kjer ste bili prilepite slikice spominov ali znamenitosti. Za začetek lahko naredite tudi mapo Slovenije in podobno naredite za našo državo. Nasvet: Lahko se osredotočite na del sveta oziroma Slovenije, ki ga letos pri geografiji obravnava vaš otrok. Seveda pa je ideja zanimiva tudi za vse popotnike brez otrok. Nekateri zemljevid narišejo kar na steno in sproti barvajo države, ki so jih že obiskali.

5. Pripravite potopise za dedke in babice


Dedki in babice so vedno veseli, ko slišijo, kako fajn smo se imeli na počitnicah. :)

Danes smo vajeni prek spleta biti na vezi z najdražjimi in jim poslati veliko počitniških fotografij in opisov. Pri tem pa pogosto pozabimo na starejše, ki so jim digitalne veščine tuje. Mogoče pa je to ravno pravi čas, da na kratko na listu papirja napišete nekaj vtisov iz svojih potovanj in jih opremite s slikovnim gradivom. Lahko gre za natančnejši opis vašega najljubšega potovanja, ali pa mogoče ene stvari, ki se vam je najbolj vtisnila v spomin na vsakem potovanju. Poleg tega pa bodo stari starši vedeli, da ste mislili na njih tudi sedaj, ko ni najbolj priporočljivo da smo v tesnem stiku z njimi. Če imate otroke, jih lahko vključite v to aktivnost, saj lahko po spominu narišejo kakšno risbico, ki jo dodate k opisom. Primer potopisov lahko poiščete na našem blogu.

6. Pripravite jed iz tuje dežele


Finski Lohikeitto


Kubanska Ropa Vieja


Tajske roti palačinke


Italijanska pica po naše :)

Sedaj, ko smo več časa doma, nekoliko bolj šparamo tudi na sestavinah, ki jih bomo porabili, da bi zdržali brez odhoda v trgovino karseda dolgo. A to ne pomeni, da si okusnih obrokov ne moremo pripraviti s sestavinami, ki jih imamo. Da bodo vaši dnevi in obroki bolj popotniško obarvani si lahko pripravite jed, ki se vam je na potovanjih še posebej vtisnila v spomin. Lahko je to tajski Pad Thai, kubanska Ropa Vieja ali pa jed iz drugih koncev Slovenije, ki je sicer ne jeste pogosto. Gorenjci lahko probate skuhati bobiče, Primorci ajdove štruklje, Štajerci belokranjsko pogačo itd. Zgoraj so slikice našega ustvarjanja, seveda pa so jedi nastale v daljšem časovnem obdobju in ne v zadnjih dveh dneh karantene.

7. Poglej popotniški dokumentarni film

Veliko televizijskih kanalov te dni predvaja dokumentarne filme. Lahko si pogledate kak dokumentarni film o tujih državah in kulturah ali pa celo pobrskate in poiščete zanimiv popotniški vlog. Na TV Sporedi lahko poiščete dokumentarce.

8. Igrajte družabne igre povezane s potovanji


Mi na morju pogosto igramo enko

Družabna igrica povezana s potovanji je zelo širok pojem. Lahko je igrica, ki ste jo pogosto igrali na potovanjih, igrica povezana z geografijo ali pa igrica, ki vam je na potovanjih prišla prav. Nam je na primer zalo prav prišla igrica Dobble oziroma Spot it, saj ne zahteva, da igralci govorijo isti jezik in se je lahko zelo hitro naučimo. Seveda pa vseh teh igric verjetno nimate doma. Lahko morda igrate karte, ki vas bodo spomnile na počitnice na morju. Če pa si želite nove igre, jo lahko s pomočjo interneta naredite tudi sami. Na list papirja tako lahko prerišete igralno tablo ali karte, za figurice pa lahko poiščete vsakdanje predmete, ki jih imate v stanovanju. Če nimate kocke, lahko po principu 'bim bum bam' vsak igralec pokaže poljubno število prstov, ki jih nato seštejete.

9. Naredi plan za nadaljnja potovanja


Tako izgledajo naši prvi osnutki in plani potovanja. Gre za plan potovanja po zimski Finski.

To je stvar, ki jo mnogi počnemo v vsakdanjem življenju: ko se nam ne da več biti v službi ali pa ko nas razjezijo. Sedaj se lahko brez slabe vesti posvetite bodočim potovalnim planom. Če imate naslednjo destinacijo že izbrano lahko naredite program potovanja. A pri tem pazite, da upoštevate čas potovanja, saj nihče ne more zagotovo napovedati kdaj bo konec pandemije. Svetujemo spremljanje uradnih informacij. Lahko pa tudi naredite svoj seznam želja, s seznamom destinacij, ki jih želite obiskati in boste natančen plan izdelali, ko boste vedeli, kdaj boste destinacijo brezskrbno obiskali.

10. Poišči spominke in jih razporedi po stanovanju


Naša mongolska miš in japonski suši.

Vsak si rad kupi kak spominek na potovanjih, a žal ti pogosto pristanejo na kupi stare šare. To je odlična priložnost, da te stvari poiščete in jim poiščete svoje mesto v stanovanju. Tako smo mi danes našli prtiček, ki smo ga kupili na Kubi in ugotovili da super pristaja na našo novo mizo. Hkrati je svoje mesto dobila lesena miška iz Mongolije, črn avto iz Sicilije in kamen iz Islandije. Verjetno ni potrebno omeniti, da so spominki tokrat res služili svojemu namenu, saj so nam priklicali ogromno lepih spominov.

Delite z nami svoje ustvarjanje

Vam je katera od idej všeč? Če se odločite in kakšno idejo tudi uresničite nam lahko pošljete tudi kakšno slikico. Lahko jo pripnete kar v komentar pod objavo na facebooku. Če pa imate še kakšno idejo bomo zelo veseli, če jo boste delili z nami.

Podobne objave

Top 10 posebnih nastanitev v Sloveniji, ki se jih izplača obiskati

V Sloveniji boste našli kar nekaj edinstvenih nastanitev, veliko se jih nahaja prav sredi neokrnjene narave. Še posebej popularen je glamping – udobno in moderno kampiranje v naravi. Poleg tega pa se lahko nastanite v vinskih sodih, v satovju ali v čokoladni vasi.

10 manj znanih stvari, ki jih lahko počnete na slovenski obali in v Istri

Slovensko morje je skriti biser, ki med domačini pogosto ostaja neopazen. Prav tako skrita ostaja okolica slovenske obale, ki je majhna, ampak izredno bogata. Slovenska Istra predstavlja le majhen del istrskega polotoka in vendar je vseeno pogosto ne poznamo dovolj.

Izposoja koles na obali - rentanje električnih koles v Piranu, Portorožu, Izoli in Kopru

Glede na to, da je Slovenske obale le nekaj manj kot 50 km, jo Slovenci že kar dobro poznamo. Zato je raziskovanje tega dela države s kolesom po mnogih kolesarskih poteh nekaj novega in posebnega. Popolna izbira za aktivne počitnice in spoznavanje Obale z drugega zornega kota.

Kaj početi na morju, ko dežuje - top 10 aktivnosti na primorskem, ko dežuje

Na morje gremo, ker se veselimo vodnih radosti, toplih poletnih večerov, sprostitve in oddiha. Zraven nepozabnih morskih radosti pa slovenska obala ponuja tudi druge zabavne aktivnosti v notranjih prostorih.

Seznam nastanitev na turistične bone 2021– Kje iskati apartmaje, ki sprejemajo vavčerje?

To so spletne strani kjer lahko poiščete nastanitve na turistične bone.

Top 10 stvari, ki jih lahko počnete v Izoli

Izola je majhno mestece na slovenski obali. Do 19. stoletja je bila Izola otok in od tod izhaja tudi njeno ime. Domačini so zelo povezani z morjem, ribarjenje pa je še vedno ena izmed njihovih glavnih aktivnosti.

10 dnevnih izletov iz Maribora

Maribor je odlična lokacija za raziskovanje severovzhodne Slovenije. Ne zgrešite velenjskega rudnika, čudovitih turističnih kmetij, bližnjih jezer in nepozabnih vinskih doživetij. Tukaj je seznam 10 najboljših izletov, ki bodo popestrili vaše počitnice v Mariboru.

Aktivnosti Portorož - 10 stvari, ki jih lahko počnete v Portorožu

V Portorožu lahko doživite več kot le sproščujoč oddih na plaži, ponuja namreč vrsto različnih aktivnosti in dogodkov, izmed katerih boste zagotovo našli svojega najljubšega. Odkrijte čudovito mestece na slovenski obali, ki ponuja zabavo, gibanje, kulturno udejstvovanje in ultimativno sprostitev!

Turistični boni: kako in kje koristim turistične bone 2020

Kako rezerviram nastanitev, da dobim turistične bone? Turistični boni so ukrep, ki ga je vlada sprejela za pomoč turistični panogi pri blaženju ukrepov za omilitev in odpravo posledic epidemije koronavirusa. V članku najdete nekaj pomembnih informacij o turističnih bonih.

Sicilija sofinancira 50% letalskih vozovnic poleti 2020 - kako in kdaj lahko to koristite?

Sicilska vlada se bo poleti 2020 sofinancirala letalske karte in nastanitve za turiste. Z ukrepom želijo spodbuditi sicilski turizem, ki je bil zelo prizadet zaradi koronavirusa. Kontaktirali smo tamkajšnjo turistično organizacijo. Več informacij najdete v članku.

10 zabavnih in najboljših poletnih aktivnosti v Sloveniji na prostem

Predvsem to poletje se nam bo lahko hitro zazdelo, da nam je zmanjkalo stvari, ki jih lahko v tako vročih dneh počnemo. Poleg pohodništva in plavanja v morju, si lahko poleti krajšate čas z naslednjimi desetimi najbolj zabavnimi aktivnostmi, ki so posejane po vseh koncih Slovenije.

10 nasvetov kako poceni preživeti počitnice v Sloveniji – ideje kako prišparati na počitnicah

Covid-19 je marsikje globoko posegel v družinske finance in v skoraj vsakem gospodinjstvu bomo to poletje bolj natančno preračunavali kaj in kam si sploh lahko privoščimo. Poleg financ pa bomo imeli omejitve tudi glede destinacij in seveda nas občutek varnosti v nekem kraju. Rešitev je Slovenija!

Top 10 idej za izlet po Sloveniji za zimske počitnice

Zimske počitnice so pred vrati in če tudi vi še nimate planov si lahko preberete nekaj idej za super izlete po Sloveniji.

Oman: program potovanja - 8 dni

Preberite program potovanja po prečudovitem Omanu. Oman je arabska država, ki ponuja umirjen oddih na morju, avanturistične soteske in nepozabne izkušnje v puščavi.

Vietnam: program potovanja – 13 dni

Poglej kaj lahko počneš na potovanju v Vietnamu. Mi smo se po Vietnamu potepali 13 dni. Med drugim smo videli plavajočo tržnico, veliko opic in podzemne rove iz vietnamske vojne.

Sicilija: program potovanja - 5 dni

Sicilija je največji in najbolj poseljen otok na Sredozemskem morju. Mnogi ne vedo, da je po površini in številu prebivalcev večja od Slovenije. Med tem ko slovenija meri dobrih 20.000, meri Sicilija več kot 25.000 kvadratnih kilometrov. Na Sicilijo smo se odpravili za podaljšan vikend...

Top 7 eksotičnih lokacij za prave popotnike

Raj za popotnike ni vedno peščena plaža, palme, prav tako pa niso vedno destinacije daleč stran od nas. Tokrat za vas sestavili seznam najbolj eksotičnih destinacij za prave popotnike, kjer boste našli vse od sanjskih življenjskih destinacij pa vse do najbolj scenskih razgledov in doživetij.

Dubaj: program potovanja - 6 dni

Dubaj je eden izmed sedmih emiratov države Združeni Arabski Emirati, hkrati pa se enkao imenuje tudi njegovo glavno mesto. V Dubaju smo se mudili februarja 2019. Mesto nas je navdušilo, saj je zelo moderno z zelo visokimi stolpnicami. V nadaljevanju si lahko preberete program našega potovanja.

Japonska: program potovanja - 11 dni

Japonska je prečudovita država, ki nas je od vseh destinacij najbolj presenetila, saj je zelo razvita in hkrati zelo drugačna od zahodnega sveta. Do sedaj smo obiskali manj razvite države in nas razlike niso toliko presenetile. Japonska pa je s svojo razvitostjo poskrbela za pravi kulturni šok.

Maroko: program 8-dnevnega potovanja

V Maroko smo se odpravili februarja 2019. Za raziskovanje te afriške obalne države smo si vzeli 8 dni, ki smo jih na polno izkoristili. Spodaj si lahko pogledate, kje vse smo bili in kaj smo videli. Med drugim smo po Sahari jahali kamele, spali v šotoru sredi puščave, obiskali Marrakesh in Fez.

Dubaj: nasveti za potovanje

Dubaj je hitro rastoče in največje mesto v Združenih arabskih Emiratih (ZAE). Dubaj se nahaja na arabskem polotoku in je nastalo v puščavi. Temu primerno ima veliko sonca vse leto in le malo dežja, kar je pripomoglo k temu, da je danes zelo popularna destinacija.

Oddih na morju ali sneg v Izoli

Včasih nas vreme res preseneti, a to ni nujno slabo! Čeprav je bil cilj oddiha v Izoli pobegniti pred snegom, je sprehod po zasneženi obali vreden malo potrpljenja. Da ne dolgovezimo, slika pove več kot 1000 besed.

Top 5 destinacij za ljubitelje piva

Tudi vi spadate med ljubitelje piva in potovanj in izletov? Si po dolgem dnevu ogledov in hoje najprej zaželite pivo? V kolikor je vaš odgovor da, bo ta blog ojava kot nalašč za vas. Poiskali smo pet najboljših ter tradicionalnih destinacij, ki so raj za ljubitelje piva.

Ko Phi Phi - enodnevni izlet s čolnom

Izlet na sosednje otoke pri Ko Phi Phi-ju je zagotovo nekaj kar morate storiti ob obisku Tajske. Izlet smo rezervirali kar ob prihodu na otok Ko Phi Phi. Na izletu smo videli štiri najbolj popularne stvari: Opice, potapljanje in opazovanje rib, Maya Bay ter sončni zahod.

Tajska: program potovanja - 18 dni

Odpravite se na Tajsko in ustvarite nepozabne spomine iz potovanja. Preberite načrt potovanja, ki vam bo pomagal pri planiranju nepozabnih počitnic na Tajsko.

5 idej za romantičen pobeg na valentinovo

Približuje se najbolj romantičen dan v letu – Valentinovo. Dan s katerim želimo presenetiti svojega najdražjega oziroma najdražjo, se odmakniti od vsakdana ter znova vzpostaviti edinstveno vez. In kaj bi lahko bil boljši način praznovanja, kot romantični pobeg v oddaljen sanjski kraj?

Carpooling ali sopotništvo

Carpooling ali v slovenščini souporaba avtomobilov, sopotništvo oziroma skupen prevoz vsaj dveh potnikov je po svetu že zelo utečen sistem skupne vožnje od točke A do točke B z deljenjem stroškov prevoza.

12 zanimivih dejstev o Mongoliji, ki jih niste vedeli

Potovanje v Mongolijo je bilo verjetno eno bolj eksotičnih potovanj do sedaj in še danes z zanosom pripovedujemo o vsem kar smo videli. V Mongolijo smo se odpravili jeseni, ko je sozona zaključena in turistični kampi zaprejo svoja vrata. Ttako, nam je preostalo le bivanje pri domačinih v šotorih.

Božični sejem v Budimpešti - program dvodnevnega izleta

Vsako leto se potrudimo obiskati vsaj en božični sejem in tudi letos ni bila izjema. Decembra smo se odpravili v Budimšeto, ki je v tem času še posebej čarobna. Budimpešta v času božiča je romantična, skrivnostna in veličastna.

TOP 5 eksotičnih smučišč po svetu

Smučanje pogosto povežemo z mrazom in zasneženimi strminami, bolj poredko pa se spomnimo, da smučanje v Afriki ali na delujočih vulkanih ni več tako izven našega dosega. V kolikor želite popestriti dogajanje na vašem naslednjem dopustu smo za vas pripravili seznam eksotičnih smučišč po svetu.

TOP 9 novoletnih ognjemetov

Težko pričakovano odštevanje do novega leta se počasi začenja, s tem pa tudi zadnja načrtovanja kje preživeti najdaljšo noč v letu. V kolikor se tudi vi odločate med last minute ponudbami, smo za vas pripravili seznam najlepših ognjemetov po svetu, ki bodo morda olajšali vašo odločitev.

11 najlepših božičnih sejmov v naši bližini

Z začetkom decembra so najlepša mesta Evrope zasvetila v soju prazničnih luči, kar oznanja začetek praznične sezone ter božičnih sejmov. Na trge so se naselile lesene koče, kjer nam prodajalci postrežejo sezonske piškote in pecivo ter kuhano vino, skupaj pa pričarajo nepozabno božično vzdušje

TOP 11 stvari, ki jih lahko počnete v Miamiju

Če se odpravljate v Miami, je vaš cilj verjetno sproščeno poležavanje na plaži, če pa vam slučajno rata dolgčas, tako kot nam, vam predstavljamo nekaj zanimivih aktivnosti v Miamiju. Večino znamenitosti smo videli kar z 'hop-on, hop-off' avtobusom Big Bus.

London: primer 3-dnevnega potovanja

London je mesto, kjer bodo ljubitelji piva in tračev o britanski kraljevi družini zagotovo prišli na svoj račun. Mi smo bili v Londonu avgusta 2016, kot vmesni postanek, pred našim potovanjem po Irski. Čeprav smo bili v Londonu slabe tri dni, smo si veliko ogledali.

TOP 10 destinacij za zimski pobeg v tople kraje

Če zima ni vaš najljubši čas in bi pred snegom najraje zbežali je ta članek kot nalašč za vas. Predstavljamo vam top 9 lokacij, ki vam omogočajo pobeg pred zimo.

Malta: program potovanja - 5 dni

Malta je čudovita otoška država, ki je tako majhna, da si v kratkem času lahko ogledaš vse znamenitosti. Na Malti smo končali 'po nesreči' saj smo dobili letalske karte iz Benetk za samo 20 EUR. Sicer smo let na Malto zamudili in je tako skupek kart prišel 110 EUR, a smo se na koncu imeli super.

TOP 13 znamenitosti v Črni gori

Črna gora je lepa država, ki očara marsikaterega tujca, a nam je 'preblizu' in jo pogosto izpustimo iz naših potovanj, z izjemo Budve ali Kotorja v sklopu Balkan tripa. Roko na srce, če ne bi bil osrednji razlog obisk priijateljev, je tudi mi ne bi dali na seznam potovanj. In smo veseli, da smo jo.

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih →