Sicilija: program potovanja - 5 dni

Sicilija: program potovanja - 5 dni

Sicilija je največji in najbolj poseljen otok na Sredozemskem morju. Mnogi ne vedo, da je po površini in številu prebivalcev večja od Slovenije. Med tem ko Slovenija meri dobrih 20.000 kvadratnih kilometrov, meri Sicilija več kot 25.000 kvadratnih kilometrov. Med tem ko ima Slovenija nekaj več kot 2 milijona prebivalcev, jih ima Sicilija nekaj čez 5 milijonov. Na Sicilijo smo se odpravili za podaljšan vikend, marca 2019. Leteli smo z Ryanairjem iz Trsta v Katanijo. Sicilijo smo raziskovali z najetim avtom, ki smo ga prevzeli že na letališču. Nastanjeni smo bili v Kataniji in smo se vsak dan peljali kam na izlet.

Načrt poti:

  • 1. dan: prihod v Katanijo (1) ob večernih urah
  • 2. dan: Katanija (1) in Sirakuze (2)
  • 3. dan: Palermo (3)
  • 4. dan: vulkan Etna (4) in mesto Taormina (5)
  • 5. dan: odhod domov

1. dan: prihod in nastanitev v Kataniji

Na Sicilijo smo prileteli pozno zvečer. Ob prihodu na letališče v Kataniji smo prevzeli avto in se takoj odpravili do hotela, kjer smo prenočili.

2. dan: Katanija in Sirakuze

Ta dan se je pravo raziskovanje šele začelo. Po zajtrku smo se odpravili na sprehod po Kataniji. V Kataniji smo si ogledali center mesta in naslednje znamenitosti:

  • katedralo svete Agate, ki se nahaja na glavnem trgu Piazza del Duomo,
  • opatijo svete Agate, kjer smo se povzpeli na kupolo in imeli lep pogled na glavni trg in mesto Katanija,
  • grad Ursino in
  • ribjo tržnico, ki se nahaja v bližini trga Piazza del Duomo, na ulici Via Pardo, Catania.


Pogled na glavni trg Katanije iz kupole


Na ribji tržnici prodajajo vse sorte morskih dobrot

Drugi del dneva smo se odpravili v mesto Sirakuze. Mesto Sirakuze ima zelo bogato zgodovino, saj je staro 2700 let. Ustanovili so ga starogrški Korintčani in Tenejci, takoj po ustanovitvi pa je postalo zelo močna mestna država. V času stare Grčije je mesto bilo zelo pomembno in enako veliko kot Atene.

Parkirali smo v bližini cerkve Santuario della Madonna delle Lacrime. Peš smo se odpravili proti staremu mestnemu jedru, ki se nahaja na otoku Ortigia. Takoj na vhodu na otok smo si ogledali ostanke Apolonovega templja, ki datira v šesto stoletje pred našim štetjem. Ostanki templja se nahajajo na trgu Piazza Pancali. Nato smo se sprehodili do glavnega trga Piazza Duomo, kjer smo si od zunaj ogledali znano katedralo Duomo, ki je na seznamu UNESCO kulturne dediščine, saj je cerkev izvirno bila dorski tempelj.


Ostanki apolonovega templja


Sirakuška katedrala

Najbolj znan prebivalec Sirakuz je zagotovo bil Arhimed, eden največjih antičnih znanstvenikov in matematikov. Po poti smo se sprehodili tudi mimo Arhimedovega trga.


Arhimedov trg v Sirakuzah

Nato smo se odpravili nazaj proti avtu in se odpeljali proti rimskemu amfiteatru, a smo žal bili prepozni za vstop v amfiteater. Na našo srečo, se je čez ograjo videlo vsaj del antičnega amfiteatra. Zvečer smo se odpravili nazaj v Katanijo.

3. dan: Palermo

Tretji dan smo se odpravili v Palermo. Parkirai smo v eni izmed garažnih hiš in se sprehodili do gledališča Teatro Massimo, nato smo se sprehodili po ulici Via Maqueda. Na tej ulici je veliko trgovin s spominki, poleg tega pa na vsakem vogalu ponujajo sicilijsko poulično hrano. Na koncu ulice smo prispeli do slavnega trga Quatro Canti. Trg slovi po štirih simetričnih vogalnih stavbah, ki spominjajo na pravljični svet Harryja Potterja. Takoj za vogalom smo si ogledali še Fontano Pretoria. Na to smo se po ulici Via Vittorio Emanuele odpravili do mogočne katedrale ter na to vse do palače Palazzo dei Normani. Del palače je bil zgrajen že v 9. stoletju, od 11. stoletja naprej pa je služila kot sedež kraljev Sicilije, danes pa je tam sedež deželnega sveta. Po ogledu smo se odpravili nazaj v Katanijo. Po poti smo se lahko ustavite še v nakupovalnem središču Sicilia Outlet Village, kjer imajo predvsem znamke višjega cenovnega ranga.


Gledališče v Palermu oziroma Teatro Massimo


Fontana Pretoria

4. dan: vulkan Etna in Taormina

Četrti dan smo končno dočakali sončno vreme in na vrsto je prišla težko pričakovan vulkan Etna. Odpravili smo se na voden ogled do vrha. Iz Katanije do žičnice v parku Etne smo potrebovali eno uro. Nato smo parkirali na parkirišču pred žičnico in kupili karte do vrha Etne. Parkirišče, ki je dostopno z avtom se nahaja na približno 1920 metrih nadmorske višine. Nato smo z žičnico prišli do koče na 2500 metrov nadmorske višine. Odločili smo se, da vzamemo še prevoz z 4x4 avtobusom, ki nas je pripeljal do najvišje točke dostopne z avtom, na 2920 metrov nadmorske višine, od koder smo videli najvišji vrh Etne, ki se nahaja na 3350 metrih nadmorske višine. Ker je ob našem prihodu glavni krater kazal aktivnosti, smo si z vodičem od blizu ogledali bližnja kraterja Barbagallo, ki so nastali ob izbruhu Etne leta 2002.


Pogled na vrh Etne, kjer lahko vidimo oblake dima, ki se dvigajo iz kraterja.

Nato smo se odpravili v Taormino. Taormina je ena izmed najbolj popularnih destinacij na Siciliji. Obiskovalec se lahko sprehodi po prisrčnem starem mestnem jedru in si ogleda antični teater. Avto smo parkirali v garažni hiši blizu vhoda v mesto Porta Catania. Nato smo se sprehodili po ulici Corso Umberto. Po poti smo si ogledali cerkev in trg svetega Nikole, nato smo se odpravili do trga Piazza IX Aprile, kjer se nahaja grad in cerkev svetega Jožefa. Poleg tega je iz trga lep razgled na morje. Nato smo se odpravili do največje znamenitosti – antičnega teatra. Teater v Taormini je drugi največji teater na Siciliji (takoj za tistim v Sirakuzah) s premerom 109 metrov. Teater so v tretjem stoletji pred našim štetjem zgradili Grki, nato pa so ga v drugem stoletju našega štetja Rimljani obnovili in povečali.


Antični teater v Taormini

5. dan: odhod domov

Že zjutraj smo se odpravili na letališče in poleteli nazaj v Trst.


Še zadnji pogled na Etno

Podobne objave

Top 10 posebnih nastanitev v Sloveniji, ki se jih izplača obiskati

V Sloveniji boste našli kar nekaj edinstvenih nastanitev, veliko se jih nahaja prav sredi neokrnjene narave. Še posebej popularen je glamping – udobno in moderno kampiranje v naravi. Poleg tega pa se lahko nastanite v vinskih sodih, v satovju ali v čokoladni vasi.

10 manj znanih stvari, ki jih lahko počnete na slovenski obali in v Istri

Slovensko morje je skriti biser, ki med domačini pogosto ostaja neopazen. Prav tako skrita ostaja okolica slovenske obale, ki je majhna, ampak izredno bogata. Slovenska Istra predstavlja le majhen del istrskega polotoka in vendar je vseeno pogosto ne poznamo dovolj.

Izposoja koles na obali - rentanje električnih koles v Piranu, Portorožu, Izoli in Kopru

Glede na to, da je Slovenske obale le nekaj manj kot 50 km, jo Slovenci že kar dobro poznamo. Zato je raziskovanje tega dela države s kolesom po mnogih kolesarskih poteh nekaj novega in posebnega. Popolna izbira za aktivne počitnice in spoznavanje Obale z drugega zornega kota.

Kaj početi na morju, ko dežuje - top 10 aktivnosti na primorskem, ko dežuje

Na morje gremo, ker se veselimo vodnih radosti, toplih poletnih večerov, sprostitve in oddiha. Zraven nepozabnih morskih radosti pa slovenska obala ponuja tudi druge zabavne aktivnosti v notranjih prostorih.

Seznam nastanitev na turistične bone 2021– Kje iskati apartmaje, ki sprejemajo vavčerje?

To so spletne strani kjer lahko poiščete nastanitve na turistične bone.

Top 10 stvari, ki jih lahko počnete v Izoli

Izola je majhno mestece na slovenski obali. Do 19. stoletja je bila Izola otok in od tod izhaja tudi njeno ime. Domačini so zelo povezani z morjem, ribarjenje pa je še vedno ena izmed njihovih glavnih aktivnosti.

10 dnevnih izletov iz Maribora

Maribor je odlična lokacija za raziskovanje severovzhodne Slovenije. Ne zgrešite velenjskega rudnika, čudovitih turističnih kmetij, bližnjih jezer in nepozabnih vinskih doživetij. Tukaj je seznam 10 najboljših izletov, ki bodo popestrili vaše počitnice v Mariboru.

Aktivnosti Portorož - 10 stvari, ki jih lahko počnete v Portorožu

V Portorožu lahko doživite več kot le sproščujoč oddih na plaži, ponuja namreč vrsto različnih aktivnosti in dogodkov, izmed katerih boste zagotovo našli svojega najljubšega. Odkrijte čudovito mestece na slovenski obali, ki ponuja zabavo, gibanje, kulturno udejstvovanje in ultimativno sprostitev!

Turistični boni: kako in kje koristim turistične bone 2020

Kako rezerviram nastanitev, da dobim turistične bone? Turistični boni so ukrep, ki ga je vlada sprejela za pomoč turistični panogi pri blaženju ukrepov za omilitev in odpravo posledic epidemije koronavirusa. V članku najdete nekaj pomembnih informacij o turističnih bonih.

Sicilija sofinancira 50% letalskih vozovnic poleti 2020 - kako in kdaj lahko to koristite?

Sicilska vlada se bo poleti 2020 sofinancirala letalske karte in nastanitve za turiste. Z ukrepom želijo spodbuditi sicilski turizem, ki je bil zelo prizadet zaradi koronavirusa. Kontaktirali smo tamkajšnjo turistično organizacijo. Več informacij najdete v članku.

10 zabavnih in najboljših poletnih aktivnosti v Sloveniji na prostem

Predvsem to poletje se nam bo lahko hitro zazdelo, da nam je zmanjkalo stvari, ki jih lahko v tako vročih dneh počnemo. Poleg pohodništva in plavanja v morju, si lahko poleti krajšate čas z naslednjimi desetimi najbolj zabavnimi aktivnostmi, ki so posejane po vseh koncih Slovenije.

10 nasvetov kako poceni preživeti počitnice v Sloveniji – ideje kako prišparati na počitnicah

Covid-19 je marsikje globoko posegel v družinske finance in v skoraj vsakem gospodinjstvu bomo to poletje bolj natančno preračunavali kaj in kam si sploh lahko privoščimo. Poleg financ pa bomo imeli omejitve tudi glede destinacij in seveda nas občutek varnosti v nekem kraju. Rešitev je Slovenija!

Top 10 idej kaj početi v samoizolaciji doma in kako na popotniški način pričakati konec pandemije

Samoizolacija je verjetno za vse izziv, še posebej, če radi pohajate na okoli, se družite s prijatelji in potujete. A popotniški smo lahko tudi od doma. Predstavljamo vam nekaj idej, kaj 'popotniškega' lahko počnete v doma.

Top 10 idej za izlet po Sloveniji za zimske počitnice

Zimske počitnice so pred vrati in če tudi vi še nimate planov si lahko preberete nekaj idej za super izlete po Sloveniji.

Oman: program potovanja - 8 dni

Preberite program potovanja po prečudovitem Omanu. Oman je arabska država, ki ponuja umirjen oddih na morju, avanturistične soteske in nepozabne izkušnje v puščavi.

Vietnam: program potovanja – 13 dni

Poglej kaj lahko počneš na potovanju v Vietnamu. Mi smo se po Vietnamu potepali 13 dni. Med drugim smo videli plavajočo tržnico, veliko opic in podzemne rove iz vietnamske vojne.

Top 7 eksotičnih lokacij za prave popotnike

Raj za popotnike ni vedno peščena plaža, palme, prav tako pa niso vedno destinacije daleč stran od nas. Tokrat za vas sestavili seznam najbolj eksotičnih destinacij za prave popotnike, kjer boste našli vse od sanjskih življenjskih destinacij pa vse do najbolj scenskih razgledov in doživetij.

Dubaj: program potovanja - 6 dni

Dubaj je eden izmed sedmih emiratov države Združeni Arabski Emirati, hkrati pa se enkao imenuje tudi njegovo glavno mesto. V Dubaju smo se mudili februarja 2019. Mesto nas je navdušilo, saj je zelo moderno z zelo visokimi stolpnicami. V nadaljevanju si lahko preberete program našega potovanja.

Japonska: program potovanja - 11 dni

Japonska je prečudovita država, ki nas je od vseh destinacij najbolj presenetila, saj je zelo razvita in hkrati zelo drugačna od zahodnega sveta. Do sedaj smo obiskali manj razvite države in nas razlike niso toliko presenetile. Japonska pa je s svojo razvitostjo poskrbela za pravi kulturni šok.

Maroko: program 8-dnevnega potovanja

V Maroko smo se odpravili februarja 2019. Za raziskovanje te afriške obalne države smo si vzeli 8 dni, ki smo jih na polno izkoristili. Spodaj si lahko pogledate, kje vse smo bili in kaj smo videli. Med drugim smo po Sahari jahali kamele, spali v šotoru sredi puščave, obiskali Marrakesh in Fez.

Dubaj: nasveti za potovanje

Dubaj je hitro rastoče in največje mesto v Združenih arabskih Emiratih (ZAE). Dubaj se nahaja na arabskem polotoku in je nastalo v puščavi. Temu primerno ima veliko sonca vse leto in le malo dežja, kar je pripomoglo k temu, da je danes zelo popularna destinacija.

Oddih na morju ali sneg v Izoli

Včasih nas vreme res preseneti, a to ni nujno slabo! Čeprav je bil cilj oddiha v Izoli pobegniti pred snegom, je sprehod po zasneženi obali vreden malo potrpljenja. Da ne dolgovezimo, slika pove več kot 1000 besed.

Top 5 destinacij za ljubitelje piva

Tudi vi spadate med ljubitelje piva in potovanj in izletov? Si po dolgem dnevu ogledov in hoje najprej zaželite pivo? V kolikor je vaš odgovor da, bo ta blog ojava kot nalašč za vas. Poiskali smo pet najboljših ter tradicionalnih destinacij, ki so raj za ljubitelje piva.

Ko Phi Phi - enodnevni izlet s čolnom

Izlet na sosednje otoke pri Ko Phi Phi-ju je zagotovo nekaj kar morate storiti ob obisku Tajske. Izlet smo rezervirali kar ob prihodu na otok Ko Phi Phi. Na izletu smo videli štiri najbolj popularne stvari: Opice, potapljanje in opazovanje rib, Maya Bay ter sončni zahod.

Tajska: program potovanja - 18 dni

Odpravite se na Tajsko in ustvarite nepozabne spomine iz potovanja. Preberite načrt potovanja, ki vam bo pomagal pri planiranju nepozabnih počitnic na Tajsko.

5 idej za romantičen pobeg na valentinovo

Približuje se najbolj romantičen dan v letu – Valentinovo. Dan s katerim želimo presenetiti svojega najdražjega oziroma najdražjo, se odmakniti od vsakdana ter znova vzpostaviti edinstveno vez. In kaj bi lahko bil boljši način praznovanja, kot romantični pobeg v oddaljen sanjski kraj?

Carpooling ali sopotništvo

Carpooling ali v slovenščini souporaba avtomobilov, sopotništvo oziroma skupen prevoz vsaj dveh potnikov je po svetu že zelo utečen sistem skupne vožnje od točke A do točke B z deljenjem stroškov prevoza.

12 zanimivih dejstev o Mongoliji, ki jih niste vedeli

Potovanje v Mongolijo je bilo verjetno eno bolj eksotičnih potovanj do sedaj in še danes z zanosom pripovedujemo o vsem kar smo videli. V Mongolijo smo se odpravili jeseni, ko je sozona zaključena in turistični kampi zaprejo svoja vrata. Ttako, nam je preostalo le bivanje pri domačinih v šotorih.

Božični sejem v Budimpešti - program dvodnevnega izleta

Vsako leto se potrudimo obiskati vsaj en božični sejem in tudi letos ni bila izjema. Decembra smo se odpravili v Budimšeto, ki je v tem času še posebej čarobna. Budimpešta v času božiča je romantična, skrivnostna in veličastna.

TOP 5 eksotičnih smučišč po svetu

Smučanje pogosto povežemo z mrazom in zasneženimi strminami, bolj poredko pa se spomnimo, da smučanje v Afriki ali na delujočih vulkanih ni več tako izven našega dosega. V kolikor želite popestriti dogajanje na vašem naslednjem dopustu smo za vas pripravili seznam eksotičnih smučišč po svetu.

TOP 9 novoletnih ognjemetov

Težko pričakovano odštevanje do novega leta se počasi začenja, s tem pa tudi zadnja načrtovanja kje preživeti najdaljšo noč v letu. V kolikor se tudi vi odločate med last minute ponudbami, smo za vas pripravili seznam najlepših ognjemetov po svetu, ki bodo morda olajšali vašo odločitev.

11 najlepših božičnih sejmov v naši bližini

Z začetkom decembra so najlepša mesta Evrope zasvetila v soju prazničnih luči, kar oznanja začetek praznične sezone ter božičnih sejmov. Na trge so se naselile lesene koče, kjer nam prodajalci postrežejo sezonske piškote in pecivo ter kuhano vino, skupaj pa pričarajo nepozabno božično vzdušje

TOP 11 stvari, ki jih lahko počnete v Miamiju

Če se odpravljate v Miami, je vaš cilj verjetno sproščeno poležavanje na plaži, če pa vam slučajno rata dolgčas, tako kot nam, vam predstavljamo nekaj zanimivih aktivnosti v Miamiju. Večino znamenitosti smo videli kar z 'hop-on, hop-off' avtobusom Big Bus.

London: primer 3-dnevnega potovanja

London je mesto, kjer bodo ljubitelji piva in tračev o britanski kraljevi družini zagotovo prišli na svoj račun. Mi smo bili v Londonu avgusta 2016, kot vmesni postanek, pred našim potovanjem po Irski. Čeprav smo bili v Londonu slabe tri dni, smo si veliko ogledali.

TOP 10 destinacij za zimski pobeg v tople kraje

Če zima ni vaš najljubši čas in bi pred snegom najraje zbežali je ta članek kot nalašč za vas. Predstavljamo vam top 9 lokacij, ki vam omogočajo pobeg pred zimo.

Malta: program potovanja - 5 dni

Malta je čudovita otoška država, ki je tako majhna, da si v kratkem času lahko ogledaš vse znamenitosti. Na Malti smo končali 'po nesreči' saj smo dobili letalske karte iz Benetk za samo 20 EUR. Sicer smo let na Malto zamudili in je tako skupek kart prišel 110 EUR, a smo se na koncu imeli super.

TOP 13 znamenitosti v Črni gori

Črna gora je lepa država, ki očara marsikaterega tujca, a nam je 'preblizu' in jo pogosto izpustimo iz naših potovanj, z izjemo Budve ali Kotorja v sklopu Balkan tripa. Roko na srce, če ne bi bil osrednji razlog obisk priijateljev, je tudi mi ne bi dali na seznam potovanj. In smo veseli, da smo jo.

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih →