Maroko: program 8-dnevnega potovanja

Maroko: program 8-dnevnega potovanja

V Maroko smo se odpravili februarja 2019. Za raziskovanje te afriške obalne države smo si vzeli 8 dni, ki smo jih na polno izkoristili. Spodaj si lahko pogledate, kje vse smo bili in kaj smo videli. Med drugim smo po Sahari jahali kamele, spali v šotoru sredi puščave, obiskali Marakeš in Fez.

Zato da vidimo kar največ, smo leteli v Marakeš, za nazaj smo pa leteli iz Feza. V Marakeš smo z letalom prileteli zvečer po 23. uri. Z našim riadom, ki smo ga vnaprej rezervirali prek Bookinga, smo imeli dogovorjeno, da nas na letališču pričaka voznik in tako smo bili malo po polnoči že v postelji.

1. dan: Benetke - Marakeš (1)
2. dan: Marakeš - Gorovje Atlas - Aït Ben Haddou (2) - Ouarzazate (3)
3. dan: Atlas - kanjon Todra Gorge (5) - Merzouga (4)
4. dan: Merzouga - Monkey Fingers (6) - Marakeš
5. dan: Marakeš - Essaouira (7)
6. dan: Essaouira - Fez (8)
7. dan: Fez
8. dan: Fez in pot domov 

1. dan: MARAKEŠ

Zjutraj po prvem arabskem zajtrku v riadu smo se odpravili po ulicah souka (tradicionalne tržnice) do trga Jemaa el-Fnaa. Pot do glavnega trga je bila nora: po ozkih ulicah se je trlo ljudi, mopedov, kolesarjev, oslov z vozi, zagnanih prodajalcev in dečkov, ki so nam želeli pokazati pot po souku za nekaj dirhamov. Da smo prehodili le dober kilometer smo na koncu potrebovali skoraj dve uri, mimogrede smo si ogledali še znamenito usnjarno, kjer izoblikujejo in barvajo usnje, bili pripeljani v trgovino s tisoč in enim izdelkom iz usnja, bili deležni grdih in razočaranih pogledov, ker nismo kupili vsega, kar so nam ponudili, ali pa smo jim dali premalo denarja za njihovo turistično vodenje. Na to se je dobro kar hitro navaditi, če se odpravljate v Maroko: z vašo ceno in ponujenim denarjem ne bodo nikoli zadovoljni, celo takrat ne, ko ta močno presega dejansko vrednost nakupa ali izleta.


Usnjarna v Marakešu

Na trgu Jemaa el-Fnaa smo najprej poiskali bankomat – nujno smo potrebovali maroške dirhame, saj na potovanju nismo mogli niti enkrat plačati s kartico. Na trgu se je trlo ljudi – ženske so obiskovalke vabile k sebi, da jim po rokah narišejo henno (kano), moški so obiskovalce pozivali k fotografiranju z najrazličnejšimi živalmi: opicami, kačami, celo pticami. V neposredni bližini trga se nahaja tudi veličastna mošeja Koutoubia.


Ženske na trgu Jemaa el-Fnaa na vsakem koraku rišejo henne.


Mošeja Koutoubia

Po ogledu trga smo se napotili nazaj po soukih do riada – bili smo zelo utrujeni in smo si zato privoščili kratek oddih na terasi strehe našega riada. Popoldne smo se odpravili proti vrtovom Majorelle, ki so zelo blizu medine (starega mestnega jedra). Vrtovi so bili čudoviti in sproščujoči – pravi oddih po jutranjem vrvežu na ulicah souka.


Vrtovi Majorelle

2. dan: MARAKEŠ – ATLAS GOROVJE – AIT BEN HADDOU - OUARZAZATE

Tridnevni izlet smo si rezervirali, ko smo prispeli v Marakeš, preko agencije v središču mesta. Vse agencije imajo praktično enak program, gre le za to, za kakšno ceno se boste lahko pogodili s ponudniki. Mi smo se zmenili, da so nas pobrali pred Riadom zjutraj ob 7h in smo nato krenili na pot. Cesta se je vila po gorovju Atlas in na nekaterih razglednih točkah smo se ustavili ter si privoščili veličastne poglede na pokrajino. Naš prvi ogled ta dan je bil ogled vasice Aït Ben Haddou, ki je pod svetovno zaščito UNESCO in v kateri so snemali mnoge filme, med drugim tudi Gladiatorja, Mumijo in priljubljeno serijo Igra prestolov (Game of Thrones). Vasica je lepa in ponuja lepe razglede na okolico in terase hiš. Trenutno v vasici živi le še 10 manjših družin, saj v vasi ni tekoče vode in elektrike, prav tako pa se najbližja šola nahaja v sosednji vasici preko mostu.


Vasica Aït Ben Haddou

Nato smo se ustavili še v bližnji vasici Ouarzazate pred muzejem kinematografije, ki so ga odprli nekaj let nazaj. Vasica je pogosto imenovana tudi vrata v puščavo, saj se južno od vasice začne puščava. Zvečer smo prispeli v nastanitev sredi kamnite puščave, tam smo dobili toplo večerjo (tradicionalno maroško chicken tajine) in se nato po napornem dnevu odpravili v posteljo.


Vas Ouarzazate

3. dan: ATLAS – MERZOUGA

Takoj po zajtrku smo se še v jutranjih urah odpravili na pot proti Merzougi – mesto, ki je najboljše izhodišče za izlet v puščavo. Na poti smo se ustavili na ogromni plantaži z namakalnim sistemom, zraven katere je bila majhna berberska vasica. Tam smo si ogledali tudi znamenite berberske preproge iz ovčje volne, pa tudi iz kamelje volne in volne majhnih kamel – te so bile še posebej mehke! Ob tem, ko smo poslušali, kako šivajo preproge (eno preprogo šivajo približno 2 meseca) in si jih ogledovali, so nas pogostili še z metinim čajem.


Tradocionalne berberske preproge, ki zdržijo tudi več sto let.

Od tam smo se napotili proti kanjonu Todra Gorge, v poznih popoldanskih urah pa smo prispeli v Merzougo. Tam smo zajahali kamele in se kar s kameljim taksijem napotili proti kampu v puščavi, kjer smo prespali. V kamp smo prišli še pred sončnim zahodom, takoj po prohodu pa smo se povzpeli na najvišjo sipino, da bi imeli čim lepši razgled na zahajajoče sonce.


Kanjonu Todra Gorge


Na kamelah smo se odpravili do kampa

Ko je padel mrak smo se z ostalimi popotniki zbrali na sredini kampa in se pogovarjali o naših maroških dogodivščinah. Blizu nas sta vodiča pripravljala večerjo, ki smo jo nato dobili postreženo v velikem šotoru. Po večerji je sledil taborni ogenj in igranje na afriške bobne. Pridružila sta se nam tudi vodiča in preživeli smo zabaven večer, dokler ni postalo preveč hladno in smo se odpravili v šotore spat. Namig: če greste v Saharo pozimi, vzemite topla oblačila – puloverje, trenirke, šale, jakne – saj proti jutru temperature padejo do 0 stopinj celzija.

4. dan: MERZOUGA – MARAKEŠ

Še pred sončnim vzhodom smo se spet povzpeli na kamele (ta dan nas je že vse bolelo od prejšnjega dne na kamelah) in odjezdili proti bližnji vasi Merzougi na zajtrk. V puščave smo se še enkrat ustavili, da smo pogledali sončni vzhod, sicer pa smo ta dan porabili za vožnjo iz Merzouge skozi dolgo kamnito puščavo in čez gorovje Atlas do Marrakesha, kamor smo prispeli v večernih urah. Na poti smo se za lep razgled ustavili še pred gorami Monkey Fingers v visokogorskem Atlasu, v dolini Dades, ki so jih poimenovali po znameniti obliki gorskega površja.


Monkey fingers

5. dan: ESSAOUIRA

Ta dan smo se odločili, da se bomo iz marakeške železnice z avtobusom odpeljali do obalnega mesteca Essaouira, ki je od Marakeša oddaljen za slabe 3 ure vožnje. V Essaouiri smo se sprehodili po soukih, nato pa skozi ulice do glavnega trga, kjer se nahaja ogromno ribjih restavracij, privoščite si svežo morsko jed v neposredni bližini pristanišča. Od glavnega trga je le kratek sprehod do peščene plaže, ki se razteza pred Essaouiro. Kljub temu, da so se najpogumnejši tudi kopali, smo si mi le sezuli čevlje in se počasi sprehodili po čudoviti peščeni plaži. Ne pozabite, da so v Essaouiri snemali tudi priljubljeno serijo Igra prestolov.


Dolga peščena plaža v Essaouiri

6. dan: ESSAOUIRA – FEZ

Ta dan smo namenili za potovanje z vlakom iz ene strani države na drugo. Pot je bila dolga, zato smo iz Essaouire smo štartali že ob 6h zjutraj, v Fez pa smo prispeli v poznih popoldanskih urah. Vendar pa je tudi tak dan zelo dobrodošel; na vlaku si lahko malo odpočiješ, prav tako pa je tudi priložnost, da spoznaš ljudi. Mi smo spoznali prijetnega Alžirca, ki je ravno potoval po Maroku in enega domačina iz maroškega mesta Casablanca, s katerim smo se pogovarjali o tradicijah in kulturi v Maroku. Če pa vam ni do kramljanja z domačini pa lahko samo opazujete pokrajino skozi okno, tudi tako boste videli velik del te prelepe afriške države.

Ko smo popoldne prispeli v Fez smo se najprej nastanili v riadu, potem pa se sprehodili po ulicah souka do veličastnih modrih vrat v medino Bab Boujloud. V neposredni bližini vrat smo si privoščili tudi večerjo na terasi z razgledom na neskončne ulice soukov. Na ulici smo kupili maroške dateljne in sladke jagode.


Znana modra vrata na vhodu v medino Bab Boujloud pogosto najdemo na razglednicah in počitniških fotografijah


Zelenjavni souk v Fezu

7. dan: FEZ

Ta dan smo si želeli podrobneje ogledati mesto Fez z vsemi stvarmi, ki jih ponuja. Najprej smo se odpravili v vrtove Bou Jeloud, poznane tudi pod imenom Jardin Jnan Sbil. So čudovit zelen kraj sredi mesta, po katerem se lahko sprehodiš in uživaš v prijetnem soncu ali ob opazovanju Maročanov, ki tukaj preživljajo svoj prosti čas. Po vrtovih smo se sprehodili do kraljeve palače v Fezu (Dar el Makhzen). Ne pozabite se fotografirati pred čudovitimi ploščicami ter zlatimi vrati na vhodu v palačo.


Kraljeva palača v Fezu - Dar el Makhzen

Popoldne smo se po soukih sprehodili do največje Mošeje v Fezu, ki je bila prva univerza na svetu kot poroča UNESCO. Vhod danes za nemuslimane sicer ni mogoč, saj je to delujoča mošeja, pa tudi fotografirati se pred njo ne moreš, saj se nahaja sredi ozkih ulic. Za večerjo smo si izbrali teraso v mestu in si ob večerji še zadnjič privoščili tipičen metin čaj ob sadnih sokovih – tokrat smo izbrali banano in avokado!

8. dan: FEZ in pot domov

Zadnje dopoldne v Maroku smo zajtrkovali na terasi riada, potem pa ob razgledu na strehe Feza napisali razglednice. Še zadnjič smo se sprehodili po mestnih soukih, nato pa se s taksijem odpeljali proti letališču. Ob 2h popoldne smo imeli letalo iz Feza nazaj v Benetke. 

Podobne objave

Sicilija: program potovanja - 5 dni

Sicilija je največji in najbolj poseljen otok na Sredozemskem morju. Mnogi ne vedo, da je po površini in številu prebivalcev večja od Slovenije. Med tem ko slovenija meri dobrih 20.000, meri Sicilija več kot 25.000 kvadratnih kilometrov. Na Sicilijo smo se odpravili za podaljšan vikend...

Top 7 eksotičnih lokacij za prave popotnike

Raj za popotnike ni vedno peščena plaža, palme, prav tako pa niso vedno destinacije daleč stran od nas. Tokrat za vas sestavili seznam najbolj eksotičnih destinacij za prave popotnike, kjer boste našli vse od sanjskih življenjskih destinacij pa vse do najbolj scenskih razgledov in doživetij.

Dubaj: program potovanja - 6 dni

Dubaj je eden izmed sedmih emiratov države Združeni Arabski Emirati, hkrati pa se enkao imenuje tudi njegovo glavno mesto. V Dubaju smo se mudili februarja 2019. Mesto nas je navdušilo, saj je zelo moderno z zelo visokimi stolpnicami. V nadaljevanju si lahko preberete program našega potovanja.

Japonska: program potovanja - 11 dni

Japonska je prečudovita država, ki nas je od vseh destinacij najbolj presenetila, saj je zelo razvita in hkrati zelo drugačna od zahodnega sveta. Do sedaj smo obiskali manj razvite države in nas razlike niso toliko presenetile. Japonska pa je s svojo razvitostjo poskrbela za pravi kulturni šok.

Dubaj: nasveti za potovanje

Dubaj je hitro rastoče in največje mesto v Združenih arabskih Emiratih (ZAE). Dubaj se nahaja na arabskem polotoku in je nastalo v puščavi. Temu primerno ima veliko sonca vse leto in le malo dežja, kar je pripomoglo k temu, da je danes zelo popularna destinacija.

Oddih na morju ali sneg v Izoli

Včasih nas vreme res preseneti, a to ni nujno slabo! Čeprav je bil cilj oddiha v Izoli pobegniti pred snegom, je sprehod po zasneženi obali vreden malo potrpljenja. Da ne dolgovezimo, slika pove več kot 1000 besed.

Top 5 destinacij za ljubitelje piva

Tudi vi spadate med ljubitelje piva in potovanj in izletov? Si po dolgem dnevu ogledov in hoje najprej zaželite pivo? V kolikor je vaš odgovor da, bo ta blog ojava kot nalašč za vas. Poiskali smo pet najboljših ter tradicionalnih destinacij, ki so raj za ljubitelje piva.

Ko Phi Phi - enodnevni izlet s čolnom

Izlet na sosednje otoke pri Ko Phi Phi-ju je zagotovo nekaj kar morate storiti ob obisku Tajske. Izlet smo rezervirali kar ob prihodu na otok Ko Phi Phi. Na izletu smo videli štiri najbolj popularne stvari: Opice, potapljanje in opazovanje rib, Maya Bay ter sončni zahod.

Tajska: program potovanja - 18 dni

Na Tajskem smo bili dvakrat. Prvič smo se odpravili decembra 2015 in na Tajskem preživeli božič ter novo leto. Drugič pa smo bili tam januarja 2017, ter potovanje združili z obiskom Vietnama. V tem prispevku lahko preberete program našega potovanja za konec leta 2015.

5 idej za romantičen pobeg na valentinovo

Približuje se najbolj romantičen dan v letu – Valentinovo. Dan s katerim želimo presenetiti svojega najdražjega oziroma najdražjo, se odmakniti od vsakdana ter znova vzpostaviti edinstveno vez. In kaj bi lahko bil boljši način praznovanja, kot romantični pobeg v oddaljen sanjski kraj?

Carpooling ali sopotništvo

Carpooling ali v slovenščini souporaba avtomobilov, sopotništvo oziroma skupen prevoz vsaj dveh potnikov je po svetu že zelo utečen sistem skupne vožnje od točke A do točke B z deljenjem stroškov prevoza.

12 zanimivih dejstev o Mongoliji, ki jih niste vedeli

Potovanje v Mongolijo je bilo verjetno eno bolj eksotičnih potovanj do sedaj in še danes z zanosom pripovedujemo o vsem kar smo videli. V Mongolijo smo se odpravili jeseni, ko je sozona zaključena in turistični kampi zaprejo svoja vrata. Ttako, nam je preostalo le bivanje pri domačinih v šotorih.

Božični sejem v Budimpešti - program dvodnevnega izleta

Vsako leto se potrudimo obiskati vsaj en božični sejem in tudi letos ni bila izjema. Decembra smo se odpravili v Budimšeto, ki je v tem času še posebej čarobna. Budimpešta v času božiča je romantična, skrivnostna in veličastna.

TOP 5 eksotičnih smučišč po svetu

Smučanje pogosto povežemo z mrazom in zasneženimi strminami, bolj poredko pa se spomnimo, da smučanje v Afriki ali na delujočih vulkanih ni več tako izven našega dosega. V kolikor želite popestriti dogajanje na vašem naslednjem dopustu smo za vas pripravili seznam eksotičnih smučišč po svetu.

TOP 9 novoletnih ognjemetov

Težko pričakovano odštevanje do novega leta se počasi začenja, s tem pa tudi zadnja načrtovanja kje preživeti najdaljšo noč v letu. V kolikor se tudi vi odločate med last minute ponudbami, smo za vas pripravili seznam najlepših ognjemetov po svetu, ki bodo morda olajšali vašo odločitev.

11 najlepših božičnih sejmov v naši bližini

Z začetkom decembra so najlepša mesta Evrope zasvetila v soju prazničnih luči, kar oznanja začetek praznične sezone ter božičnih sejmov. Na trge so se naselile lesene koče, kjer nam prodajalci postrežejo sezonske piškote in pecivo ter kuhano vino, skupaj pa pričarajo nepozabno božično vzdušje

TOP 11 stvari, ki jih lahko počnete v Miamiju

Če se odpravljate v Miami, je vaš cilj verjetno sproščeno poležavanje na plaži, če pa vam slučajno rata dolgčas, tako kot nam, vam predstavljamo nekaj zanimivih aktivnosti v Miamiju. Večino znamenitosti smo videli kar z 'hop-on, hop-off' avtobusom Big Bus.

London: primer 3-dnevnega potovanja

London je mesto, kjer bodo ljubitelji piva in tračev o britanski kraljevi družini zagotovo prišli na svoj račun. Mi smo bili v Londonu avgusta 2016, kot vmesni postanek, pred našim potovanjem po Irski. Čeprav smo bili v Londonu slabe tri dni, smo si veliko ogledali.

TOP 9 destinacij za zimski pobeg v tople kraje

Če zima ni vaš najljubši čas in bi pred snegom najraje zbežali je ta članek kot nalašč za vas. Predstavljamo vam top 9 lokacij, ki vam omogočajo pobeg pred zimo.

Malta: program potovanja - 5 dni

Malta je čudovita otoška država, ki je tako majhna, da si v kratkem času lahko ogledaš vse znamenitosti. Na Malti smo končali 'po nesreči' saj smo dobili letalske karte iz Benetk za samo 20 EUR. Sicer smo let na Malto zamudili in je tako skupek kart prišel 110 EUR, a smo se na koncu imeli super.

TOP 13 znamenitosti v Črni gori

Črna gora je lepa država, ki očara marsikaterega tujca, a nam je 'preblizu' in jo pogosto izpustimo iz naših potovanj, z izjemo Budve ali Kotorja v sklopu Balkan tripa. Roko na srce, če ne bi bil osrednji razlog obisk priijateljev, je tudi mi ne bi dali na seznam potovanj. In smo veseli, da smo jo.

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih →