Dubaj: nasveti za potovanje

Dubaj: nasveti za potovanje

Dubaj je hitro rastoče in največje mesto v Združenih arabskih Emiratih (ZAE). ZAE je država sestavljena iz sedmih Emiratov. Dubaj je eden izmed sedmih emiratov, hkrati pa se enkao imenuje tudi njegovo glavno mesto - Dubaj. Ker je mesto zraslo iz puščave, ima veliko sonca vse leto in le malo dežja, kar je pripomoglo k temu, da je danes zelo popularna turistična destinacija. Čeprav Dubaj slovi po luksuznem turizmu, se v njem najdejo vse vrste nastanitev in aktivnosti za vsakogar. V nadaljevanju si lahko preberete nekaj nasvetov za potovanje v Dubaj.

Potovanje v Dubaj:

V Dubaj lahko potuješ iz različnih letališč. Iz Ljubljane največkrat dobiš ugodno ponudbo z letalsko družbo Turkish Airlines (en prestop). Mi smo se odločili za direkten let iz Zagreba z letalsko družbo FlyDubai. Letalska družba ima lepo urejena letala, a slaba stran teh letal je, da je filme in drugo zabavno vsebino potrebno dokupitni na letalu.

Nastanitev:

Dubaj je zelo veliko mesto in ima več centrov. Če si želite ogledati glavne znamenitosti, boste v vsakem primeru morali uporabiti prevoz, saj so razdalje prevelike, da bi jih premagali peš (posebej, če imate omejen čas). V nadaljevanju so naštete 4 najbolj priljubljene lokacije v Dubaju: 

  • Če želite biti bližje plaži je priporočljiva nastanitev v predelu Dubaj marina (Dubai Marina) ali v bližini palme.
  • Druga popularna lokacija je Down town Dubai, tik ob stolpnici Burj Khalifa in ogromnem nakupovalnem središču Dubai mall. Tukaj boste našli znani akvarij, ogromno trgovin in restavracij.
  • Tretja možnost nastanitve je v starem delu Dubaja, v predelu Deira. Ta del mesta je nastal v drugi polovici 20. stoletja in ima tako najstarejše stavbe v Dubaju. Čeprav je tudi tukaj zelo turistično, boste na tem mestu še najbolj začutili utrip arabskega vsakdana.
  • Četrta možnost je v bližini nakupovalnega središča Mall of Emirates. Tudi to nakupovalno središče je ogromno in ponuja veliko možnosti za nakupe in prehrano. Poleg tega je v nakupovalnem središču smučišče, kjer se lahko predate zimskim radostim, čeprav je zunaj 29 stopinj.

Mi smo bili nastanjeni v hotelu Atana. Čeprav je na zemljevidu zgledalo, da je v bližini marine in palme, smo do teh lokacij morali uporabiti prevoz, saj bi za hojo v eno smer porabili vsaj 2 uri. Hotel je bilo lepo urejen z okusnim zajtrkom. Najbolj všeč nam je bilo, da je hotel ponujal brezplačne prevoze do vseh glavnih znamenitosti in nazaj.

Premikanje po Dubaju:

Nekaj hotelov ponuja brezplačne prevoze do glavnih znamenitosti, a so ti vezani na določene ure. Po Dubaju smo zato največkrat uporabili vlak, ki vozi skozi mesto. Od hotela do letališča smo plačali 9,5 AED (cca 2,3 EUR). Po mestu so postaje razdeljene glede na razdaljo v dve coni, za prvo cono je karta 6 AED (cca 1,5 EUR) za drugo pa 7,5 AED (cca 1,9 EUR) na vožnjo. Vlak je zelo hiter in lepo urejen. Moški morajo paziti, da se ne usedejo na napačen vagon vlaka, saj sta dva vagona rezervirana samo za ženske in otroke. V nasprotnem primeru lahko moškega kaznujejo s 100 AED kazni (cca 25 EUR). Karte za vlak se kupi na postaji na avtomatu, lahko pa se postaviš tudi v vrsto, kjer ti prodajalec svetuje in proda karto.

Mi smo na letališče prispeli po polnoči in smo zato do hotela vzeli kar Uber (pride precej ceneje kot taksi). Vmes smo Uber uporabili enkrat, saj smo zamujali na večerjo.


Tako je označen vagon za ženske in otroke.

Plačevanje v Dubaju:

Valuta v dubaju je Dirham (United Arab Emirates Dirham) ali krajše AED. 1 EUR znese nekaj čez 4 AED. Vmes smo večinoma plačevali s karticami.


Dirham

Vreme v Dubaju:

Najboljši čas za ogled znamenitosti v Dubaju je med novembrom in marcem, saj se dnevne temperature gibajo med 20 in 28 stopinj. Drugi meseci so bolj topli in je zato zadrževanje na prostem nekoliko bolj naporno. Mi smo bili pet dni začetek februarja in smo imeli le 1 dan deževno vreme.

Hrana in alkohol:

V Dubaju dobiš vse vrste hrane. Cenovno smo dali od 15 – 25 eurov na osebo na obrok (glavna jed + solata ali juha). En dan smo si privoščili večerjo v japonski restavraciji Nobu. Za to restavracijo smo se odločili, ker obožujemo japonsko hrano. Čeprav je bil sushi zelo dober, vsekakor ni bil vreden svojega denarja in imamo v Ljubljani zelo primerljive restavracije s sušijem. Najbolj pozitivna stran te izkušnje je bila božanska tuna toro (za 18 eur na kos je morala bit :D) in ogled hotela Atlantis the Palm od znotraj.

Velika večina restavracij alkohola ne streže, ravno tako se ga ne dobi v manjših trgovinah. Običajno imajo licenco za alkohol le dražje restavracije v hotelih. Naš hotel alkohola ni imel. Prodajajo pa marsikje brezalkoholno pivo.

Nakupi:

Nakupovalna središča, med katerimi so najbolj znana Dubai Mall in Mall of Emirates najdemo po celem Dubaju. Največje nakupovalno središče Dubai Mall je veliko 1.124.000 kvadratnih metrov in ima več kot 1200 trgovin, akvarij, drsališče in ogromno restavracij. Trenutno gradijo novo nakupovalno središče, ki naj bi bilo 3 x večje od tega. V starem delu Dubaja pa najdemo tipične stojnice z oblačili, začimbami in barantanjem. Priložnosti za nakupe je torej ogromno.

Ženske v Dubaju in pravila obnašanja:

Dubaj je zelo varno mesto z zelo malo kriminala. Ženske imajo rezervirane posebne vagone na vlaku, ravno tako obstajajo bolnice samo za ženske. Na plaži in v nakupovalnih središčih smo zasledili navodila, kako se obnašati, a se tega malo kdo drži. Za ženske je bilo predvsem priporočljivo, da ima hlače čez koleno in pokrita ramena. A vseeno je povsod videti ženske v oblekah in kratkih hlačah, ravno tako se pari velikokrat držijo za roke. Na pločnikih smo celo videli liste z oglasi za erotično masažo. Mi smo bili vseeno previdni, izogibali smo se poljubljanju in objemanju na javnih mestih, pa tudi mini kril in zelo kratkih oblekic nismo vzeli s seboj.


Pravila obnašanja so postavljena na plaži, a se jih ne držijo vsi.


Med drugim lahko na našem blogu najdete program šetdnevnega potovanja po Dubaju.

Podobne objave

Top 10 posebnih nastanitev v Sloveniji, ki se jih izplača obiskati

V Sloveniji boste našli kar nekaj edinstvenih nastanitev, veliko se jih nahaja prav sredi neokrnjene narave. Še posebej popularen je glamping – udobno in moderno kampiranje v naravi. Poleg tega pa se lahko nastanite v vinskih sodih, v satovju ali v čokoladni vasi.

10 manj znanih stvari, ki jih lahko počnete na slovenski obali in v Istri

Slovensko morje je skriti biser, ki med domačini pogosto ostaja neopazen. Prav tako skrita ostaja okolica slovenske obale, ki je majhna, ampak izredno bogata. Slovenska Istra predstavlja le majhen del istrskega polotoka in vendar je vseeno pogosto ne poznamo dovolj.

Izposoja koles na obali - rentanje električnih koles v Piranu, Portorožu, Izoli in Kopru

Glede na to, da je Slovenske obale le nekaj manj kot 50 km, jo Slovenci že kar dobro poznamo. Zato je raziskovanje tega dela države s kolesom po mnogih kolesarskih poteh nekaj novega in posebnega. Popolna izbira za aktivne počitnice in spoznavanje Obale z drugega zornega kota.

Kaj početi na morju, ko dežuje - top 10 aktivnosti na primorskem, ko dežuje

Na morje gremo, ker se veselimo vodnih radosti, toplih poletnih večerov, sprostitve in oddiha. Zraven nepozabnih morskih radosti pa slovenska obala ponuja tudi druge zabavne aktivnosti v notranjih prostorih.

Seznam nastanitev na turistične bone 2021– Kje iskati apartmaje, ki sprejemajo vavčerje?

To so spletne strani kjer lahko poiščete nastanitve na turistične bone.

Top 10 stvari, ki jih lahko počnete v Izoli

Izola je majhno mestece na slovenski obali. Do 19. stoletja je bila Izola otok in od tod izhaja tudi njeno ime. Domačini so zelo povezani z morjem, ribarjenje pa je še vedno ena izmed njihovih glavnih aktivnosti.

10 dnevnih izletov iz Maribora

Maribor je odlična lokacija za raziskovanje severovzhodne Slovenije. Ne zgrešite velenjskega rudnika, čudovitih turističnih kmetij, bližnjih jezer in nepozabnih vinskih doživetij. Tukaj je seznam 10 najboljših izletov, ki bodo popestrili vaše počitnice v Mariboru.

Aktivnosti Portorož - 10 stvari, ki jih lahko počnete v Portorožu

V Portorožu lahko doživite več kot le sproščujoč oddih na plaži, ponuja namreč vrsto različnih aktivnosti in dogodkov, izmed katerih boste zagotovo našli svojega najljubšega. Odkrijte čudovito mestece na slovenski obali, ki ponuja zabavo, gibanje, kulturno udejstvovanje in ultimativno sprostitev!

Turistični boni: kako in kje koristim turistične bone 2020

Kako rezerviram nastanitev, da dobim turistične bone? Turistični boni so ukrep, ki ga je vlada sprejela za pomoč turistični panogi pri blaženju ukrepov za omilitev in odpravo posledic epidemije koronavirusa. V članku najdete nekaj pomembnih informacij o turističnih bonih.

Sicilija sofinancira 50% letalskih vozovnic poleti 2020 - kako in kdaj lahko to koristite?

Sicilska vlada se bo poleti 2020 sofinancirala letalske karte in nastanitve za turiste. Z ukrepom želijo spodbuditi sicilski turizem, ki je bil zelo prizadet zaradi koronavirusa. Kontaktirali smo tamkajšnjo turistično organizacijo. Več informacij najdete v članku.

10 zabavnih in najboljših poletnih aktivnosti v Sloveniji na prostem

Predvsem to poletje se nam bo lahko hitro zazdelo, da nam je zmanjkalo stvari, ki jih lahko v tako vročih dneh počnemo. Poleg pohodništva in plavanja v morju, si lahko poleti krajšate čas z naslednjimi desetimi najbolj zabavnimi aktivnostmi, ki so posejane po vseh koncih Slovenije.

10 nasvetov kako poceni preživeti počitnice v Sloveniji – ideje kako prišparati na počitnicah

Covid-19 je marsikje globoko posegel v družinske finance in v skoraj vsakem gospodinjstvu bomo to poletje bolj natančno preračunavali kaj in kam si sploh lahko privoščimo. Poleg financ pa bomo imeli omejitve tudi glede destinacij in seveda nas občutek varnosti v nekem kraju. Rešitev je Slovenija!

Top 10 idej kaj početi v samoizolaciji doma in kako na popotniški način pričakati konec pandemije

Samoizolacija je verjetno za vse izziv, še posebej, če radi pohajate na okoli, se družite s prijatelji in potujete. A popotniški smo lahko tudi od doma. Predstavljamo vam nekaj idej, kaj 'popotniškega' lahko počnete v doma.

Top 10 idej za izlet po Sloveniji za zimske počitnice

Zimske počitnice so pred vrati in če tudi vi še nimate planov si lahko preberete nekaj idej za super izlete po Sloveniji.

Oman: program potovanja - 8 dni

Preberite program potovanja po prečudovitem Omanu. Oman je arabska država, ki ponuja umirjen oddih na morju, avanturistične soteske in nepozabne izkušnje v puščavi.

Vietnam: program potovanja – 13 dni

Poglej kaj lahko počneš na potovanju v Vietnamu. Mi smo se po Vietnamu potepali 13 dni. Med drugim smo videli plavajočo tržnico, veliko opic in podzemne rove iz vietnamske vojne.

Sicilija: program potovanja - 5 dni

Sicilija je največji in najbolj poseljen otok na Sredozemskem morju. Mnogi ne vedo, da je po površini in številu prebivalcev večja od Slovenije. Med tem ko slovenija meri dobrih 20.000, meri Sicilija več kot 25.000 kvadratnih kilometrov. Na Sicilijo smo se odpravili za podaljšan vikend...

Top 7 eksotičnih lokacij za prave popotnike

Raj za popotnike ni vedno peščena plaža, palme, prav tako pa niso vedno destinacije daleč stran od nas. Tokrat za vas sestavili seznam najbolj eksotičnih destinacij za prave popotnike, kjer boste našli vse od sanjskih življenjskih destinacij pa vse do najbolj scenskih razgledov in doživetij.

Dubaj: program potovanja - 6 dni

Dubaj je eden izmed sedmih emiratov države Združeni Arabski Emirati, hkrati pa se enkao imenuje tudi njegovo glavno mesto. V Dubaju smo se mudili februarja 2019. Mesto nas je navdušilo, saj je zelo moderno z zelo visokimi stolpnicami. V nadaljevanju si lahko preberete program našega potovanja.

Japonska: program potovanja - 11 dni

Japonska je prečudovita država, ki nas je od vseh destinacij najbolj presenetila, saj je zelo razvita in hkrati zelo drugačna od zahodnega sveta. Do sedaj smo obiskali manj razvite države in nas razlike niso toliko presenetile. Japonska pa je s svojo razvitostjo poskrbela za pravi kulturni šok.

Maroko: program 8-dnevnega potovanja

V Maroko smo se odpravili februarja 2019. Za raziskovanje te afriške obalne države smo si vzeli 8 dni, ki smo jih na polno izkoristili. Spodaj si lahko pogledate, kje vse smo bili in kaj smo videli. Med drugim smo po Sahari jahali kamele, spali v šotoru sredi puščave, obiskali Marrakesh in Fez.

Oddih na morju ali sneg v Izoli

Včasih nas vreme res preseneti, a to ni nujno slabo! Čeprav je bil cilj oddiha v Izoli pobegniti pred snegom, je sprehod po zasneženi obali vreden malo potrpljenja. Da ne dolgovezimo, slika pove več kot 1000 besed.

Top 5 destinacij za ljubitelje piva

Tudi vi spadate med ljubitelje piva in potovanj in izletov? Si po dolgem dnevu ogledov in hoje najprej zaželite pivo? V kolikor je vaš odgovor da, bo ta blog ojava kot nalašč za vas. Poiskali smo pet najboljših ter tradicionalnih destinacij, ki so raj za ljubitelje piva.

Ko Phi Phi - enodnevni izlet s čolnom

Izlet na sosednje otoke pri Ko Phi Phi-ju je zagotovo nekaj kar morate storiti ob obisku Tajske. Izlet smo rezervirali kar ob prihodu na otok Ko Phi Phi. Na izletu smo videli štiri najbolj popularne stvari: Opice, potapljanje in opazovanje rib, Maya Bay ter sončni zahod.

Tajska: program potovanja - 18 dni

Odpravite se na Tajsko in ustvarite nepozabne spomine iz potovanja. Preberite načrt potovanja, ki vam bo pomagal pri planiranju nepozabnih počitnic na Tajsko.

5 idej za romantičen pobeg na valentinovo

Približuje se najbolj romantičen dan v letu – Valentinovo. Dan s katerim želimo presenetiti svojega najdražjega oziroma najdražjo, se odmakniti od vsakdana ter znova vzpostaviti edinstveno vez. In kaj bi lahko bil boljši način praznovanja, kot romantični pobeg v oddaljen sanjski kraj?

Carpooling ali sopotništvo

Carpooling ali v slovenščini souporaba avtomobilov, sopotništvo oziroma skupen prevoz vsaj dveh potnikov je po svetu že zelo utečen sistem skupne vožnje od točke A do točke B z deljenjem stroškov prevoza.

12 zanimivih dejstev o Mongoliji, ki jih niste vedeli

Potovanje v Mongolijo je bilo verjetno eno bolj eksotičnih potovanj do sedaj in še danes z zanosom pripovedujemo o vsem kar smo videli. V Mongolijo smo se odpravili jeseni, ko je sozona zaključena in turistični kampi zaprejo svoja vrata. Ttako, nam je preostalo le bivanje pri domačinih v šotorih.

Božični sejem v Budimpešti - program dvodnevnega izleta

Vsako leto se potrudimo obiskati vsaj en božični sejem in tudi letos ni bila izjema. Decembra smo se odpravili v Budimšeto, ki je v tem času še posebej čarobna. Budimpešta v času božiča je romantična, skrivnostna in veličastna.

TOP 5 eksotičnih smučišč po svetu

Smučanje pogosto povežemo z mrazom in zasneženimi strminami, bolj poredko pa se spomnimo, da smučanje v Afriki ali na delujočih vulkanih ni več tako izven našega dosega. V kolikor želite popestriti dogajanje na vašem naslednjem dopustu smo za vas pripravili seznam eksotičnih smučišč po svetu.

TOP 9 novoletnih ognjemetov

Težko pričakovano odštevanje do novega leta se počasi začenja, s tem pa tudi zadnja načrtovanja kje preživeti najdaljšo noč v letu. V kolikor se tudi vi odločate med last minute ponudbami, smo za vas pripravili seznam najlepših ognjemetov po svetu, ki bodo morda olajšali vašo odločitev.

11 najlepših božičnih sejmov v naši bližini

Z začetkom decembra so najlepša mesta Evrope zasvetila v soju prazničnih luči, kar oznanja začetek praznične sezone ter božičnih sejmov. Na trge so se naselile lesene koče, kjer nam prodajalci postrežejo sezonske piškote in pecivo ter kuhano vino, skupaj pa pričarajo nepozabno božično vzdušje

TOP 11 stvari, ki jih lahko počnete v Miamiju

Če se odpravljate v Miami, je vaš cilj verjetno sproščeno poležavanje na plaži, če pa vam slučajno rata dolgčas, tako kot nam, vam predstavljamo nekaj zanimivih aktivnosti v Miamiju. Večino znamenitosti smo videli kar z 'hop-on, hop-off' avtobusom Big Bus.

London: primer 3-dnevnega potovanja

London je mesto, kjer bodo ljubitelji piva in tračev o britanski kraljevi družini zagotovo prišli na svoj račun. Mi smo bili v Londonu avgusta 2016, kot vmesni postanek, pred našim potovanjem po Irski. Čeprav smo bili v Londonu slabe tri dni, smo si veliko ogledali.

TOP 10 destinacij za zimski pobeg v tople kraje

Če zima ni vaš najljubši čas in bi pred snegom najraje zbežali je ta članek kot nalašč za vas. Predstavljamo vam top 9 lokacij, ki vam omogočajo pobeg pred zimo.

Malta: program potovanja - 5 dni

Malta je čudovita otoška država, ki je tako majhna, da si v kratkem času lahko ogledaš vse znamenitosti. Na Malti smo končali 'po nesreči' saj smo dobili letalske karte iz Benetk za samo 20 EUR. Sicer smo let na Malto zamudili in je tako skupek kart prišel 110 EUR, a smo se na koncu imeli super.

TOP 13 znamenitosti v Črni gori

Črna gora je lepa država, ki očara marsikaterega tujca, a nam je 'preblizu' in jo pogosto izpustimo iz naših potovanj, z izjemo Budve ali Kotorja v sklopu Balkan tripa. Roko na srce, če ne bi bil osrednji razlog obisk priijateljev, je tudi mi ne bi dali na seznam potovanj. In smo veseli, da smo jo.

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih →