12 zanimivih dejstev o Mongoliji, ki jih niste vedeli

12 zanimivih dejstev o Mongoliji, ki jih niste vedeli

Potovanje v Mongolijo je bilo verjetno eno bolj zanimivih in eksotičnih potovanj na našem seznamu. Pred prihodom v Mongolijo si še zdaleč nismo predstavljali v kaj se spuščamo, a še danes kar malo z zanosom pripovedujemo o tej dogodivščini. In če sem iskrena, je to eno tistih potovanj, ki ga še bolj ceniš, ko si doma na toplem in obujaš spomine na vse kar si doživel. Sami radi potujemo neko srednjo varianto: namestitve imamo radi bolj po 'naših' standardih, med tem ko z veseljem obiščemo tudi manj obljudene dele in spoznavamo domačine. To v Mongoliji ni bilo mogoče in zato je bila izkušnja toliko bolj pristna in vtisnjena v spomin. V Mongolijo smo se namreč odpravili jeseni, ko večina agencij že zaključi sezono, zato tudi turistični kampi zaprejo svoja vrata, tako, da nam je preostalo le bivanje med domačini. In kaj nas je najbolj presenetilo?

Zvezdnato nebo


Slika je simbolična, saj je pogled na prečudovito zvezdnato nebo težko ujeti brez profesionalnega fotoaparata.

Mongolija je zagotovo dober kraj za ugotavljanje kako veličastno je naše vesolje. Ker je država zelo redko poseljena in manj razvita je tudi svetlobna onesnaženost praktično ničelna. Tako je nočno nebo polno zvezd in pogled je prekrasen.

Redka poseljenost


Pogled na redko poseljeno puščavo iz letala.

Mongolija sodi med najmanj poseljene države na svetu, samo dva prebivalca na kvadratni kilometer. Pri tem je potrebno poudariti, da v glavnem mestu živi kar polovica celotnega prebivalstva. Torej je v preostalih delih gostota prebivalstva še nižja, kar smo lahko videli kar iz letala, saj smo pristajali ponoči in je bilo le tu pa tam zaslediti kakšno svetlobo.

Polovica prebivalstva živi v šotorih


Primer gre-a v katerem smo tudi sami spali.

Mongoli so nomadski narod. To pomeni, da pasejo drobnico tudi po puščavi, kar jim predstavlja izziv, saj živali hitro pojejo vso zelenje. Zato se vsaj dvakrat letno preselijo na novo lokacijo, kjer živali dobijo 'novo' hrano oziroma zelenje. Za to, da se sploh lahko preselijo živijo v šotorih, ki jih sami razstavijo in sestavijo kar v eni uri. Take šotore imenujejo ger-i. Ger-e najdemo tudi v mestih in vaseh, saj se mladoporočenci pogosto po poroki preselijo k ženinovim staršem na dvorišče in to tako, da si tam postavijo šotor.

Glavno mesto Ulaanbaatar ima zelo zanimivo arhitekturo


Pogled na Ulaanbaatar iz stolpnice.

Ulaanbaatar je glavno mesto Mongolije z več kot 1,5 milijona prebivalcev. Prebivalci v mestih hodijo v službe, na obrobju mesta pa se pogosto ukvarjajo s preprodajanjem izdelkov, ki jim jih po nižji ceni prodajo nomadi, ki živijo izven mest. Ulaanbaatar je zagotovo najbolj nenavadno velemesto, ki smo ga obiskali. Poleg modernih steklenih stolpnic, najdemo bloke izredno socialistične gradnje, imitacijo rimskih templjev, nekaj modernih hiš, kakšen budističen tempelj ter tu pa tam kak šotor. Mesto nima jasne strukture in vidimo lahko vpliv, različnih kultur. 

Prijazni ljudje


Veseli domačin med molzenjem kobil.

Morda se sliši komu smešno a veliko ljudi, ko pomisli na Mongolijo, pomisli na Džingiskana in agresivno osvajanje sveta. Zato tudi sami nismo pričakovali, da bodo Mongolci tako gostoljubni ljudje. Vedno so probali ustreči našim željam in nam, kljub neznanju angleščine, pomagali. Po drugi strani pa so Mongolci zelo zadržani ljudje, ki redko z mimiko pokažejo čustva in se nasmejejo. Morda je tudi to razlog, da jih imajo ljudje za nečimrne. A kozarec vodke ali fermentiranega mleka jih vselej sprosti. 😉

Vodka iz kobiljega mleka in kamelje mleko


Kozji jogurt in kamelje mleko iz lokalne trgovine. Kamelje ali kobilje mleko običajno ob prihodu za dobrodošlico postrežejo kar v eni skledi iz katere vsi pijejo.

Mongolci popijejo veliko alkohola. Nekje smo prebrali, da popijejo kar 2 litri vodke na mesec, a nam je vodička zagotovila, da to za večino ne velja. Med najbolj zanimivimi alkoholnimi pijačami nam je zagotovo bila vodka iz kobiljega mleka, ki jo delajo poleti ter fregmentirano kamelje in kobilje mleko. Slednje smo tudi sami probali, in po okusu še najbolj spominja na gazirano kislo mleko.

Obvezno šolstvo


Roza stavba na desni strani je osnovna šola, kamor hodijo otroci iz širšega območja.

V Mongoliji imajo obvezno šolstvo od 6. leta naprej (pet razredov), zato na našem potovanju nismo videli veliko otrok. Otroci nomadov se s šestimi leti preselijo v najbližjo vas, kjer živijo v internatu, ki ga plača država. Če imajo možnost, se stari straši preselijo s šotorom v bližino te vasi in skrbijo za otroke. A to se zgodi le, ko so stari starši starejši ali slabotni in čez zimo ne morejo pomagati okoli drobnice. Če imajo starši postavljen šotor dovolj blizu vasi, otroci vsak vikend pridejo domov, v nasprotnem pa le za praznike.

Po puščavi se lahko vozi tudi 140 km/h


Ker pot ni jasno označena je bogosto vzdolž puščave več zvoženih pasov. Naš šofer je pogosto izbral najmanj zvožen pas, tako da je bilo še bolj pestro.

Naš šofer je po puščavi vozil kar 140 km/h. Res da je imel terenca, a mi smo se vseeno raje pripeli, ko smo ugotovili, da po puščavi vozi 140 km/h. Cesta je bila rahlo uvožena a še zdaleč ne dovolj urejena, da bi po njej vozil več kot 50 km/h, saj je bila enostavno del puščave. Kot zanimivost lahko povem, da je ta cesta na google maps sicer bila označena z rumeno, a to je pomenilo le, da gre za nekoliko bolj uvoženo poljsko pot. Poleg tega smo po tej 'glavni' cesti morali prečkati vodo. Kot dokaz lahko zgoraj vidite slikico te ''avtoceste''.

Vse ima vonj po kozah


Koze zraven enega izmed šotorov kjer smo spali.

Za nekatere dobra lastnost, za druge malo manj, ampak v Mongoliji nas je neprestano spremljal vonj po kozah. Že na letališču nas je pričakal taksi, ki je imel vonj po kozji štali. Nato hodniki hotela, hrana, in celo spalna vreča. V Mongoliji so zelo povezani s kozami, ovcami, konji in kamelami in temu primerne so bile tudi vonjave. Ker nismo imeli toliko izkušenj s tem, smo potrebovali nekaj časa, da smo se na to navadili.

Notranje lete je težko rezervirati brez pomoči agencije


Tako izgledas letališče v drugem največjem mestu. Poleg te stavbe je še ena baraka, kamor so prinesli našo prtljago.

Mongolija ima dve letalski družbi, ki ponujata notranje lete, in še te bolj poredko (Aero Mongolia in Hunnu Airlines). Ker pa smo se sami odpravljali v Mongolijo izven sezone so leti bili zelo redki. Poleg tega spletne strani letalskih družb delajo zgolj simbolično in pogosto ni mogoče rezervirati letov, ampak je mogoč zgolj vpogled v urnik letov. Sicer je ena od teh dveh letalskih družb kar odzivna na elektronska sporočila, a smo se  raje odločili za rezervacijo prek agencije, ki nam je zrihtala šoferja in vodičko.

Vozni pas na desni strani, volani na desni strani


Poleg volana na napačni strani lahko vidimo tudi televizijo in mobitel.

Mongolija večino avtomobilov dobi iz Japonske, zato so tudi njihovi volani na desni strani (na japonskem vozijo po levi strani). A Mongolci vozijo po desni strani in jim je zato vožnja otežena. Prehitevanje po redkih urejenih cestah je zato opravilo za dva. Ali pa voznik zapelje kar iz ceste, da si ogleda teren.

Kašmir je kozja volna


Zelo uporaben spominek, ki smo ga prinesli s seboj.

Mogoče je malo smešno, a nismo vedeli da je kašmir kozja volna. Kašmir je zelo mehka in močna volna, ki je še bolj topla od ovčje volne in je tako super ideja za spominek in darilo. Poleg mesa, kašmir nomadom predstavlja največji dohodek.


Mongolija je zelo zanimiva država v katero se bomo zagotovo še vrnili in raziskali še druge skrite kotičke. Več fotografij, vtisov in informacij o našem potovanju pa objavimo v prihodnje. wink
 

Podobne objave

Top 10 posebnih nastanitev v Sloveniji, ki se jih izplača obiskati

V Sloveniji boste našli kar nekaj edinstvenih nastanitev, veliko se jih nahaja prav sredi neokrnjene narave. Še posebej popularen je glamping – udobno in moderno kampiranje v naravi. Poleg tega pa se lahko nastanite v vinskih sodih, v satovju ali v čokoladni vasi.

10 manj znanih stvari, ki jih lahko počnete na slovenski obali in v Istri

Slovensko morje je skriti biser, ki med domačini pogosto ostaja neopazen. Prav tako skrita ostaja okolica slovenske obale, ki je majhna, ampak izredno bogata. Slovenska Istra predstavlja le majhen del istrskega polotoka in vendar je vseeno pogosto ne poznamo dovolj.

Izposoja koles na obali - rentanje električnih koles v Piranu, Portorožu, Izoli in Kopru

Glede na to, da je Slovenske obale le nekaj manj kot 50 km, jo Slovenci že kar dobro poznamo. Zato je raziskovanje tega dela države s kolesom po mnogih kolesarskih poteh nekaj novega in posebnega. Popolna izbira za aktivne počitnice in spoznavanje Obale z drugega zornega kota.

Kaj početi na morju, ko dežuje - top 10 aktivnosti na primorskem, ko dežuje

Na morje gremo, ker se veselimo vodnih radosti, toplih poletnih večerov, sprostitve in oddiha. Zraven nepozabnih morskih radosti pa slovenska obala ponuja tudi druge zabavne aktivnosti v notranjih prostorih.

Seznam nastanitev na turistične bone 2021– Kje iskati apartmaje, ki sprejemajo vavčerje?

To so spletne strani kjer lahko poiščete nastanitve na turistične bone.

Top 10 stvari, ki jih lahko počnete v Izoli

Izola je majhno mestece na slovenski obali. Do 19. stoletja je bila Izola otok in od tod izhaja tudi njeno ime. Domačini so zelo povezani z morjem, ribarjenje pa je še vedno ena izmed njihovih glavnih aktivnosti.

10 dnevnih izletov iz Maribora

Maribor je odlična lokacija za raziskovanje severovzhodne Slovenije. Ne zgrešite velenjskega rudnika, čudovitih turističnih kmetij, bližnjih jezer in nepozabnih vinskih doživetij. Tukaj je seznam 10 najboljših izletov, ki bodo popestrili vaše počitnice v Mariboru.

Aktivnosti Portorož - 10 stvari, ki jih lahko počnete v Portorožu

V Portorožu lahko doživite več kot le sproščujoč oddih na plaži, ponuja namreč vrsto različnih aktivnosti in dogodkov, izmed katerih boste zagotovo našli svojega najljubšega. Odkrijte čudovito mestece na slovenski obali, ki ponuja zabavo, gibanje, kulturno udejstvovanje in ultimativno sprostitev!

Turistični boni: kako in kje koristim turistične bone 2020

Kako rezerviram nastanitev, da dobim turistične bone? Turistični boni so ukrep, ki ga je vlada sprejela za pomoč turistični panogi pri blaženju ukrepov za omilitev in odpravo posledic epidemije koronavirusa. V članku najdete nekaj pomembnih informacij o turističnih bonih.

Sicilija sofinancira 50% letalskih vozovnic poleti 2020 - kako in kdaj lahko to koristite?

Sicilska vlada se bo poleti 2020 sofinancirala letalske karte in nastanitve za turiste. Z ukrepom želijo spodbuditi sicilski turizem, ki je bil zelo prizadet zaradi koronavirusa. Kontaktirali smo tamkajšnjo turistično organizacijo. Več informacij najdete v članku.

10 zabavnih in najboljših poletnih aktivnosti v Sloveniji na prostem

Predvsem to poletje se nam bo lahko hitro zazdelo, da nam je zmanjkalo stvari, ki jih lahko v tako vročih dneh počnemo. Poleg pohodništva in plavanja v morju, si lahko poleti krajšate čas z naslednjimi desetimi najbolj zabavnimi aktivnostmi, ki so posejane po vseh koncih Slovenije.

10 nasvetov kako poceni preživeti počitnice v Sloveniji – ideje kako prišparati na počitnicah

Covid-19 je marsikje globoko posegel v družinske finance in v skoraj vsakem gospodinjstvu bomo to poletje bolj natančno preračunavali kaj in kam si sploh lahko privoščimo. Poleg financ pa bomo imeli omejitve tudi glede destinacij in seveda nas občutek varnosti v nekem kraju. Rešitev je Slovenija!

Top 10 idej kaj početi v samoizolaciji doma in kako na popotniški način pričakati konec pandemije

Samoizolacija je verjetno za vse izziv, še posebej, če radi pohajate na okoli, se družite s prijatelji in potujete. A popotniški smo lahko tudi od doma. Predstavljamo vam nekaj idej, kaj 'popotniškega' lahko počnete v doma.

Top 10 idej za izlet po Sloveniji za zimske počitnice

Zimske počitnice so pred vrati in če tudi vi še nimate planov si lahko preberete nekaj idej za super izlete po Sloveniji.

Oman: program potovanja - 8 dni

Preberite program potovanja po prečudovitem Omanu. Oman je arabska država, ki ponuja umirjen oddih na morju, avanturistične soteske in nepozabne izkušnje v puščavi.

Vietnam: program potovanja – 13 dni

Poglej kaj lahko počneš na potovanju v Vietnamu. Mi smo se po Vietnamu potepali 13 dni. Med drugim smo videli plavajočo tržnico, veliko opic in podzemne rove iz vietnamske vojne.

Sicilija: program potovanja - 5 dni

Sicilija je največji in najbolj poseljen otok na Sredozemskem morju. Mnogi ne vedo, da je po površini in številu prebivalcev večja od Slovenije. Med tem ko slovenija meri dobrih 20.000, meri Sicilija več kot 25.000 kvadratnih kilometrov. Na Sicilijo smo se odpravili za podaljšan vikend...

Top 7 eksotičnih lokacij za prave popotnike

Raj za popotnike ni vedno peščena plaža, palme, prav tako pa niso vedno destinacije daleč stran od nas. Tokrat za vas sestavili seznam najbolj eksotičnih destinacij za prave popotnike, kjer boste našli vse od sanjskih življenjskih destinacij pa vse do najbolj scenskih razgledov in doživetij.

Dubaj: program potovanja - 6 dni

Dubaj je eden izmed sedmih emiratov države Združeni Arabski Emirati, hkrati pa se enkao imenuje tudi njegovo glavno mesto. V Dubaju smo se mudili februarja 2019. Mesto nas je navdušilo, saj je zelo moderno z zelo visokimi stolpnicami. V nadaljevanju si lahko preberete program našega potovanja.

Japonska: program potovanja - 11 dni

Japonska je prečudovita država, ki nas je od vseh destinacij najbolj presenetila, saj je zelo razvita in hkrati zelo drugačna od zahodnega sveta. Do sedaj smo obiskali manj razvite države in nas razlike niso toliko presenetile. Japonska pa je s svojo razvitostjo poskrbela za pravi kulturni šok.

Maroko: program 8-dnevnega potovanja

V Maroko smo se odpravili februarja 2019. Za raziskovanje te afriške obalne države smo si vzeli 8 dni, ki smo jih na polno izkoristili. Spodaj si lahko pogledate, kje vse smo bili in kaj smo videli. Med drugim smo po Sahari jahali kamele, spali v šotoru sredi puščave, obiskali Marrakesh in Fez.

Dubaj: nasveti za potovanje

Dubaj je hitro rastoče in največje mesto v Združenih arabskih Emiratih (ZAE). Dubaj se nahaja na arabskem polotoku in je nastalo v puščavi. Temu primerno ima veliko sonca vse leto in le malo dežja, kar je pripomoglo k temu, da je danes zelo popularna destinacija.

Oddih na morju ali sneg v Izoli

Včasih nas vreme res preseneti, a to ni nujno slabo! Čeprav je bil cilj oddiha v Izoli pobegniti pred snegom, je sprehod po zasneženi obali vreden malo potrpljenja. Da ne dolgovezimo, slika pove več kot 1000 besed.

Top 5 destinacij za ljubitelje piva

Tudi vi spadate med ljubitelje piva in potovanj in izletov? Si po dolgem dnevu ogledov in hoje najprej zaželite pivo? V kolikor je vaš odgovor da, bo ta blog ojava kot nalašč za vas. Poiskali smo pet najboljših ter tradicionalnih destinacij, ki so raj za ljubitelje piva.

Ko Phi Phi - enodnevni izlet s čolnom

Izlet na sosednje otoke pri Ko Phi Phi-ju je zagotovo nekaj kar morate storiti ob obisku Tajske. Izlet smo rezervirali kar ob prihodu na otok Ko Phi Phi. Na izletu smo videli štiri najbolj popularne stvari: Opice, potapljanje in opazovanje rib, Maya Bay ter sončni zahod.

Tajska: program potovanja - 18 dni

Odpravite se na Tajsko in ustvarite nepozabne spomine iz potovanja. Preberite načrt potovanja, ki vam bo pomagal pri planiranju nepozabnih počitnic na Tajsko.

5 idej za romantičen pobeg na valentinovo

Približuje se najbolj romantičen dan v letu – Valentinovo. Dan s katerim želimo presenetiti svojega najdražjega oziroma najdražjo, se odmakniti od vsakdana ter znova vzpostaviti edinstveno vez. In kaj bi lahko bil boljši način praznovanja, kot romantični pobeg v oddaljen sanjski kraj?

Carpooling ali sopotništvo

Carpooling ali v slovenščini souporaba avtomobilov, sopotništvo oziroma skupen prevoz vsaj dveh potnikov je po svetu že zelo utečen sistem skupne vožnje od točke A do točke B z deljenjem stroškov prevoza.

Božični sejem v Budimpešti - program dvodnevnega izleta

Vsako leto se potrudimo obiskati vsaj en božični sejem in tudi letos ni bila izjema. Decembra smo se odpravili v Budimšeto, ki je v tem času še posebej čarobna. Budimpešta v času božiča je romantična, skrivnostna in veličastna.

TOP 5 eksotičnih smučišč po svetu

Smučanje pogosto povežemo z mrazom in zasneženimi strminami, bolj poredko pa se spomnimo, da smučanje v Afriki ali na delujočih vulkanih ni več tako izven našega dosega. V kolikor želite popestriti dogajanje na vašem naslednjem dopustu smo za vas pripravili seznam eksotičnih smučišč po svetu.

TOP 9 novoletnih ognjemetov

Težko pričakovano odštevanje do novega leta se počasi začenja, s tem pa tudi zadnja načrtovanja kje preživeti najdaljšo noč v letu. V kolikor se tudi vi odločate med last minute ponudbami, smo za vas pripravili seznam najlepših ognjemetov po svetu, ki bodo morda olajšali vašo odločitev.

11 najlepših božičnih sejmov v naši bližini

Z začetkom decembra so najlepša mesta Evrope zasvetila v soju prazničnih luči, kar oznanja začetek praznične sezone ter božičnih sejmov. Na trge so se naselile lesene koče, kjer nam prodajalci postrežejo sezonske piškote in pecivo ter kuhano vino, skupaj pa pričarajo nepozabno božično vzdušje

TOP 11 stvari, ki jih lahko počnete v Miamiju

Če se odpravljate v Miami, je vaš cilj verjetno sproščeno poležavanje na plaži, če pa vam slučajno rata dolgčas, tako kot nam, vam predstavljamo nekaj zanimivih aktivnosti v Miamiju. Večino znamenitosti smo videli kar z 'hop-on, hop-off' avtobusom Big Bus.

London: primer 3-dnevnega potovanja

London je mesto, kjer bodo ljubitelji piva in tračev o britanski kraljevi družini zagotovo prišli na svoj račun. Mi smo bili v Londonu avgusta 2016, kot vmesni postanek, pred našim potovanjem po Irski. Čeprav smo bili v Londonu slabe tri dni, smo si veliko ogledali.

TOP 10 destinacij za zimski pobeg v tople kraje

Če zima ni vaš najljubši čas in bi pred snegom najraje zbežali je ta članek kot nalašč za vas. Predstavljamo vam top 9 lokacij, ki vam omogočajo pobeg pred zimo.

Malta: program potovanja - 5 dni

Malta je čudovita otoška država, ki je tako majhna, da si v kratkem času lahko ogledaš vse znamenitosti. Na Malti smo končali 'po nesreči' saj smo dobili letalske karte iz Benetk za samo 20 EUR. Sicer smo let na Malto zamudili in je tako skupek kart prišel 110 EUR, a smo se na koncu imeli super.

TOP 13 znamenitosti v Črni gori

Črna gora je lepa država, ki očara marsikaterega tujca, a nam je 'preblizu' in jo pogosto izpustimo iz naših potovanj, z izjemo Budve ali Kotorja v sklopu Balkan tripa. Roko na srce, če ne bi bil osrednji razlog obisk priijateljev, je tudi mi ne bi dali na seznam potovanj. In smo veseli, da smo jo.

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih →